2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az éjszakai nassolásért fogainkkal fizethetünk

Az éjszakai nassolásért a késõbbiekben a fogaink elvesztésével fizethetünk - állítják amerikai kutatók, akik vizsgálataikról az Eating Behaviors címû szaklap legújabb számában számolnak be.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A University of Missouri - Kansas City kutatói egy nagyszabású dán követéses vizsgálat adatait elemezték. A kutatásban 2436 harmincévesnél idõsebb személy vett részt, akik 1987-88-as felmérés során kitöltöttek a táplálkozási szokásaikat firtató kérdõívet, s fogászati vizsgálaton is átestek. Az érintetteknek egyebek között azt is fel kellett tüntetniük, hogy szoktak-e az éj leple alatt enni. A kutatás második szakaszában, 1993-94-ben felmérték a résztvevõk fogainak állapotát.

Az éjszakai evõk kategóriájába azokat sorolták, akik hetente legalább két alkalommal keltek fel az ágyból, hogy némi táplálékot vegyenek magukhoz. Ez a táplálkozási rendellenesség az Egyesült Államok lakosságának csupán 1,5 százalékát érinti. Sokkal nagyobb számban vannak azok a serdülõk és felnõttel, akik este 11 után falatoznak, arányuk az amerikai lakosság 9-11 százalékát teszi ki.

Mint kiderült, a kutatásban résztvevõk közül az éjszaka táplálkozók néggyel több fogat veszítettek el a két vizsgálat közötti idõszakban, mint azok, akik nem falatoztak alvás helyett.

"Azok, akik éjszaka esznek, majd a falatozás után nem mosnak fogat, sokkal nagyobb rizikónak vannak kitéve, hiszen alvás alatt csökken a fogak megtisztítását elõsegítõ nyálképzõdés" - magyarázta Jennifer Lundgren, a Missouri Egyetem pszichológusa, hozzátéve, hogy a kutatás csupán határozott egybeesést, s nem közvetlen kapcsolatot derített ki az éjszakai evés és a fogak elvesztése között. Az adott vizsgálat során ugyanis nem mérték az éjszakai nyálképzõdés mértékét, ahogy nem kérdeztek rá a nassolást követõ fogápolásra sem.

"Nem világos, hogy a jobb szájhigiénia csökkentheti-e a fogak elvesztésének kockázatát" - emelte ki a pszichológus.

A vizsgálat a fogelvesztés egyéb rizikótényezõire is fényt derített, amelyek között a kor, a dohányzás, a cukorbetegség szerepel, de elõkelõ hely jut az iskolai végzettségnek is.