2024.04.25. - Márk

Egymillió tizenéves tanulja az újraélesztést Amerikában

Az USA területén 2010 június 1-7. az Újraélesztés Hete, mely idõszakban egymillió fiatalt tanít meg az Amerikai Szív Szövetség újraélesztésre a hirtelen szívhalálból. A számítógépes oktatórendszer automatikusan rögzíti, hogy az egyes államokból hányan vettek részt a gyors és egyszerû videotanfolyamon.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hirtelen, váratlan szívhalál bárkit, bárhol, bármikor elérhet. Amikor megtörténik, az életbe visszatérés esélye azon múlik, van-e valaki a közvetlen közelben, aki késedelem nélkül elkezdi az egyszerû, de szakszerû segítségnyújtást, amit fél óra alatt bárki megtanulhat.

Sajnos a kórházon kívül történik legtöbbször ez a drámai esemény és az Egyesült Államokban 92 százalék halállal végzõdik, mert a váratlanul összeesõ ember körül lévõk legtöbbször nem kezdik el az újraélesztést. Az Amerikai Szív Szövetség ezen a héten azokhoz fordul, akik a leggyorsabban tanulnak és érdeklõdõk: a tizenéves gyerekeket vonják be az újraélesztési mozgalomba.

Jó példa is van már erre. Az Egyesült Királyság több iskolájában mutatták be életnagyságú modell segítségével a "Csak kézzel" jelölt módszert: a hirtelen halál megállapításának egy percen belül elvégzett feladata után, a hátára fektetett halott mellkasát percenként százszor kell két kézzel, határozottan lenyomni.

Régen azt tanították, hogy 30 mellkasnyomás után kétszer az áldozat szájába, orrába fújva a lélegzést is pótolni kell, de az új, eredményesebb módszer az elsõ percekben a nem mûködõ szív munkájának pótlása a mellkas erélyes, ütemes összenyomásával, miközben valaki értesíti a rohammentõt.

Ahol sok ember megfordul - repülõtereken, bevásárlóközpontokban, sportpályákon - sokfelé van mindenki által elérhetõ helyen félautomata mûszer, defibrillátor. Ezzel az eszközzel van esély, hogy az ilyenkor, legtöbbször nem ritmusosan összehúzódó, csak remegõ, fibrilláló szívet újraindítsák.

Az amerikai tv-állomások, illetve a Szív Szövetség bárki által elérhetõ honlapján bármikor megtekinthetõ a "Csak kézzel" videó, az iskolákban ezen a héten mindenütt tartanak bemutatókat és elmondják, mit kell tenni. Az újraélesztés otthoni gyakorlásához, tanulásához megrendelhetõ az a készlet, amivel a családok vagy közösségek elsajátíthatják az életmentést.