2024.03.29. - Auguszta

Rákkeltõ lehet a túl nagy antioxidáns-dózis

A Cedars-Sinai Szívgyógyászati Intézet terápiás kutatásai során véletlenül felfedezte, hogy a nagy adagokban szedett antioxidánsok - mint például a C-vitamin vagy az E-vitamin - genetikai rendellenességeket hozhatnak létre a sejtekben - ami pedig daganat kifejlõdését segítheti elõ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók éppen az emberi szív-õssejtek sejtosztódását tanulmányozták, azt keresve, hogy miként lehetne csökkenteni a genetikai rendellenességeket, amelyek természetes módon elõfordulnak az osztódás során. Ekkor fedezték föl a túl nagy antioxidáns-dózis veszélyét.

A laboratóriumokban ugyanis Petri-csészében, sejtkultúrában nevelik az õssejteket. Ilyenkor 20 %-os oxigén koncentrációnak vannak kitéve a sejtek, miközben az emberi szövetek belsejében csak 3 - 5 % az oxigén. A túl nagy koncentrációban jelen lévõ oxigén 9 % selejtet (genetikailag hibás õssejteket) termelt az õssejt-tenyészetben.

A Cedar-Sinai szívgyógyász kutatói megpróbálták csökkenteni a genetikai rendellenességet mutató õssejt-szaporulat mennyiségét, ezért:

"Azt gondoltuk, az oxidáció problémáját úgy oldjuk meg, hogy nagy dózisban antioxidánsokat adunk közvetlenül a sejtekhez. Ekkor adta a kezünkre a véletlen a váratlan felfedezést: eszerint az antioxidánsoknak kitett sejtek számára létezik egy veszélyességi zóna, amelyet elérve genetikai rendellenességek fejlõdnek ki, amelyek viszont rákra teszik hajlamossá a sejteket."

Eduardo Marbán, az intézet igazgatója, a kutatás vezetõje figyelmeztet:

"Egy szem multivitamint beszedni naponta - rendben van, de sok ember azt gondolja, hogy több - jobb. Szó sincs róla. Ha a tízszeresét vagy a százszorosát veszi be a napi adagnak, akkor rákra teszi hajlamossá a sejtjeit, így több kárt okoz magának, mint hasznot."

A figyelmeztetés azonban a táplálékkiegészítõkre vonatkozik, nem az antioxidánsokban gazdag természetes táplálékokra, mint az áfonya, a narancs vagy a mogyoró - hangsúlyozza Marbán.