2024.04.20. - Tivadar

Egy tabletta, amely jelenti, ha bevették

Kifejlesztették az elsõ olyan tablettát, amely jelentést küld arról, ha bevették. Segítségével csökkenthetõk azok a milliárdos költségek, amelyek az elmulasztott gyógyszerszedés kísérõjelenségeként évente jelentkeznek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Floridai Egyetem elektronikai és számítástechnikai szakértõi a tabletták és kapszulák kísérõjeként egyfajta hátizsákot fejlesztettek ki, amely fogja a gyógyszer által a gyomorból küldött jelentést annak bevételérõl. A jeladást a gyomorsavval való érintkezés váltja ki.

A miniatûr jelérzékelõ biztosítja a beteget és az orvost arról, hogy a gyógyszer eljutott a kívánt helyre, ahol kifejti hatását. A jel elmaradása pedig figyelmezteti a feledékeny beteget, hogy legfõbb ideje bepótolni a mulasztást.

A kapszulák belsejében egy emészthetõ miniatûr antenna és egy nem mérgezõ ezüst nanorészecskékbõl álló mikrochip található. A mikrochip nagysága nagyjából egy nyomtatott i betû pontjának felel meg, és a széklettel távozik a szervezetbõl.

A miniantenna hatósugara mintegy két méter. A jövõben a vevõkészüléket a hozzá tartozó szoftverrel együtt valószínûleg karórákba vagy mobiltelefonokba építik majd be. A kontrollüzenet automatikus SMS formájában érkezik meg a kezelõorvos vagy az ápoló telefonjára.

A tabletta prototípusát már sikeresen tesztelték állatokon és mesterséges emésztõcsatornákban. A klinikai kipróbálást követõen a kutatás rendelkezésére bocsátják, ezután vetik be az idõsebb, krónikus vagy pszichés betegek kezelésében. Várható ára darabonként 60 és 80 cent (120 és 160 Ft) között alakul majd.

Az Amerikai Szív Társaság abból indul ki, hogy az Egyesült Államokban a fekvõbeteg-felvételek egytizede és évi több mint 200 ezer haláleset a gyógyszerek hanyag bevételével függ össze. Egy német becslés szerint a slampos gyógyszerszedés az országban évi húszmilliárd eurós, egész Európában pedig 300 milliárd eurós költséggel jár.