2024.04.20. - Tivadar

Megelõzheti a tüdõrákot egy belélegezhetõ szer

Egy többféle állapot kezelésére engedélyezett szer megelõzheti a tüdõrák kialakulását is azoknál, akik leszoktak a dohányzásról.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az iloproszt hatóanyagot inhalálható oldat formájában többnyire a tüdõ artériáinak rendellenesen magas vérnyomása esetén alkalmazzák a fizikai teljesítõképesség javítására.

Robert Keith, a denveri Veteránügyi Orvosi Központ munkatársa azonban tesztelte a szer szájon át szedhetõ változatának tüdõrákot megelõzõ hatását is aktív és egykori dohányosoknál. Amint egy New Orleans-i konferencián beszámolt róla, a II-es fázisú klinikai próbák során a szer eredményesnek mutatkozott a tüdõrák megelõzésére azoknál, akik már leszoktak a cigarettáról, ám a jelenleg is dohányzóknál nem.

Az iloproszthoz hasonló szerek egereknél már hatékonynak bizonyultak a tüdõrák megelõzésére. Keith kutatócsoportja 125 egykori és jelenlegi dohányos tüdejébõl vett biopsziával szövetmintákat. A páciensek felét ezután placebóval, másik felét iloproszt hatóanyaggal kezelték, majd hat hónap elteltével kontrollálták állapotukat. Megállapították, hogy az egykori dohányosoknál a szer hatására javultak a tüdõ rákmegelõzõ állapotát jelzõ eredmények, ám az aktív dohányosoknál nem mutatkozott ilyen javulás.

A tüdõrákos esetek 90 százalékát a dohányzás okozza, amely évente világszerte 1,2 millió embert öl meg. Az adatok szerint az összes dohányos 10 százalékánál fejlõdik ki tüdõrák.