2024.03.29. - Auguszta

Nemi hormonjuk miatt nagyobb a férfiak kockázata a májrákra

Nemi hormonjuk miatt nagyobb a kockázata a hepatitisz B-vel fertõzött férfiaknak, mint nõknek arra, hogy májrák alakul ki náluk - állapították meg tajvani kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mint a Science tudományos magazinban szerdán közzétett tanulmányukban a kutatók írták, a hepatitisz B vírusa az androgén férfi nemi hormon receptoraihoz kapcsolódik, mielõtt a májat károsítja, és rákot okoz. "Az eredmények azt jelzik, hogy az androgén receptorok gyógyszerekkel való lerombolása új utat jelenthet a májrák elleni küzdelemben" - emelték ki.

A májrák világszerte az ötödik leggyakoribb ráktípus és a harmadik leggyakoribb rákos halálok. A hepatitisz B vírussal való fertõzöttség a májrák vezetõ oka, szerte a világon a májrákok több mint feléért tehetõ felelõssé. A férfiaknál hétszer gyakrabban alakul ki májrák, mint a nõknél, a hepatitisz B vírussal fertõzött férfiak körében pedig háromszor gyakrabban fejlõdik ki a tumor, mint a fertõzött nõknél.

Mint a Ming-Heng Vu által vezetett tajvani kutatócsoport megállapította, a hepatitisz B vírus egy bizonyos DNS-szakaszával a májsejtekben lévõ androgén receptorokhoz kötõdik. Egérkísérletekben úgy találták, hogy a hepatitisz B vírussal fertõzött állatoknál rákkeltõ anyagok hatására sokkal könnyebben alakult ki a májrák.

A kísérleti egerek egy része genetikailag módosított állat volt, melyek májában nem voltak jelen androgén receptorok. A vizsgálat 22. hetére az androgén receptorral rendelkezõ egerek 90 százaléka lett májrákos, míg az androgén receptor nélküli állatoknak csak 27 százaléka.