2024.04.19. - Emma

Riasztóan magas a HIV-fertõzött férfiak száma Ázsiában

Riasztóan magas szintre emelkedett a HIV-fertõzött homoszexuális és biszexuális férfiak aránya Délkelet-Ázsiában, ráadásul a legtöbbjük a hátrányos törvényi környezet miatt nem jut megfelelõ ellátáshoz - derült ki egy ismertetett jelentésbõl, amely az ENSZ támogatásával készült.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A helyzet még tovább rosszabbodhat, ha az érintett országok nem változtatnak azokon a jogszabályokon, amelyek bûncselekményként kezelik a felnõtt férfiak közötti szexuális kapcsolatot vagy a cross-dressing fogalmával leírt öltözködést, amikor heteroszexuális férfiak nõi ruhát öltenek. A jogszabályi keretek között arra is mód van, hogy homo- és biszexuális férfiakat vonjanak eljárás alá prostitúciós vádak miatt - derült ki a jelentésbõl.

"Ázsiának a csendes-óceáni térséghez sorolt 48 államából 19-ben büntetik a férfiak közötti szexet, és az errõl szóló rendelkezéseknek erélyesen érvényt is szereznek, ami gyakran bántalmazásokhoz és az emberi jogok megszegéséhez vezet" - fogalmaz a dokumentum.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP), a férfiak szexuális egészségével foglalkozó térségbeli szervezetnek (APCPM), valamint a Hongkongi Egyetem összehasonlító- és közjogi kérdésekre szakosodott központjának közös jelentése rámutatott arra is, hogy a heteroszexuális és biszexuális férfiak körében egyre magasabb a HIV-fertõzöttek aránya. Bangkokban például a homo- és biszexuális férfiak 30,8 százaléka fertõzött, igaz, Thaiföld összlakosságát tekintve csak 1,4 százalék az arány. Hasonló a helyzet Mianmarban és Indiában is.

A homoszexuális és biszexuális férfiak 90 százaléka nem jut hozzá a HIV megelõzésére szolgáló lehetõségekhez és a megfelelõ ellátáshoz - hangsúlyozza a tanulmány. Az egészségügyi kezeléseket gyakran rendõrök szakítják félbe, az óvszereket szintén rendõrök kobozzák el arra hivatkozva, hogy azok a szexuális szolgáltatásokra és a férfiak közötti tiltott szexre utaló bizonyítékok.