2024.04.19. - Emma

Az esésektõl és törésektõl is védi az idõseket a D-vitamin

Fokozottan ügyelniük kell az idõseknek a D-vitaminpótlásra, mivel ez a vitamin nagyon fontos az izmok és a csontsûrûség szempontjából, védelmet nyújthat az esések és a csonttörés ellen.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány legújabb ajánlása szerint a nyugdíjas korosztálynak ezért naponta 800-1000 nemzetközi egységnyi (IE) D-vitamint kell bevennie, amely mintegy 20-25 mikrogrammnak felel meg.

Az orvosok az Osteoporosis International címû szaklapban megjelent tanulmányukban a túlsúlyban, csontritkulásban, abszorpciós problémákban szenvedõknek, illetve azoknak, akiknek kevés a kapcsolatuk a napfénnyel, dupla mennyiséget ajánlanak.

Egy márciusban közölt friss kutatási eredmény szerint az európai lakosságnak legalább fele D-vitaminhiányban szenved, holott ez a szerves vegyület nemcsak a csontritkulás, hanem az érrendszeri megbetegedések, immunmûködési problémák, a szklerózis multiplex, az I-es és II-es típusú cukorbetegség, a tbc és számos rákos megbetegedés megelõzésében is szerepet játszik.

A legújabb tanulmányok az asztmát és az allergiát is összefüggésbe hozzák a D-vitaminhiánnyal.

A D-vitamin elsõsorban akkor keletkezik, amikor a test UV-sugarakkal lép kapcsolatba, de kapható étrend-kiegészítõként is és megtalálható néhány élelmiszerben, például a zsírban gazdag halban.