2024.04.19. - Emma

Már a betegek puszta látványa erõsíti az immunrendszert

Kanadai kutatók felfedezték, hogy már a betegek látványa - akár fénykép alapján - is aktivizálja immunrendszerünket.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vancouveri British Columbia Egyetem kutatói három csoportra osztották a kutatás résztvevõit. Az elsõ csoport semleges, bútorokról készített fényképeket nézett meg, a második különbözõ fokú betegségben szenvedõ emberek képeit. A harmadiknak taszító hatású fényképeket mutattak olyan emberekrõl, akik lõfegyverüket a megfigyelõ felé irányították. Szubjektív megítélésük szerint a résztvevõk az erõszakos jelenetek láttán több stresszt éreztek, mint a betegek megfigyelésekor.

Ezzel párhuzamosan a kutatók vért vettek a résztvevõktõl, majd baktériumokat adtak hozzá. Az immunválaszt az interleukin-6 nevû hírvivõanyag koncentrációja alapján mérték. Ez az anyag szabályozza a gyulladásos reakciókat.

Az eredmények elárulták, hogy a betegekrõl készült fényképek nézése közben több mint húsz százalékkal megemelkedett a vér interleukin-6-szintje. Az erõszakos jeleneteket nézõ kontrollcsoport vérében azonban szinte semmi sem történt - írja a Die Welt címû német lap internetes kiadása (www.welt.de).

A kanadai kutatók úgy vélekedtek a Psychological Sciences címû szaklapban, hogy a fertõzött emberek látványa nemcsak undort okoz, hanem az úgynevezett neuroimmunológiai sínen keresztül aktiválja az immunrendszert, mivel úgymond fennáll annak a veszélye, hogy a szemlélõ megfertõzõdik. Ez a megelõzési stratégia minden bizonnyal azért alakult ki az evolúció során, mert segíti a túlélést.

A kutatók azonban feltételezik, hogy e reakció hátránnyal is járhat: a védelmi rendszer rendszeresen elkapkodott és túlzott mértékû aktiválása autoimmun betegségek - allergia, reuma, kolitisz - kialakulásához is vezethet.