2024.04.24. - György

Jogosítványt szerzett a gondolatvezérelt bionikus karral vezetõ férfi

A világon elsõként szerzett autóvezetõi engedélyt egy osztrák férfi, akinek tõbõl amputált karját gondolatvezérelt bionikus végtaggal helyettesítették.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A 22 éves Christian Kandlbauer négy évvel ezelõtt húszezer voltos áramütés következtében vesztette el mindkét karját. A technika fejlõdésének és az intenzív rehabilitációnak köszönhetõen a fiatalember ismét önálló életet élhet, ráadásul az autóját is maga vezetheti.

A gyógyászati segédeszközöket gyártó Otto Bock vállalat szakemberi szerint az általuk fejlesztett bionikus mûvégtag az elsõ, amely a laboratóriumi tesztelést követõen a mindennapi használatra is alkalmas.

A technológia lényege az úgynevezett célzott izombeidegzési (TMR) eljárás. Kandlbauer esetében az amputált végtagot korábban vezérlõ idegeket a mellkasi izmokba ültették át. Az áthelyezett idegek lehetõvé teszik, hogy az agyból a kar irányítására érkezõ impulzusok a mellkasi izmokba érjenek. Ezek az izmok pedig annyira felerõsítik az agyból érkezõ jeleket, hogy a mellkas felszínére helyezett elektródákkal képesek felfogni azokat. A jeleket egy mikroszámítógép értelmezi, amely a gondolattal egy idõben az utasításokat a mûvégtagba továbbítja.

A bionikus kar annyira tökéletes, hogy használója valódi karjának érzi azt. Az osztrák fiatalember nemcsak a vezetést és a munkáját tarthatja meg, hanem egy pohár sört is bármikor megragadhat - adta hírül a BBC.

Az elsõ bionikus végtag operációra 2004-ben került sor az Egyesült Államokban. Ekkor a nyaktól lefelé teljesen bénult 25 éves Matthew Nagle kapott olyan mûvégtagot, amellyel televíziót kezelni, tárgyakat mozgatni és még levelezni is tudott.