2024.04.18. - Andrea, Ilma

A hasi elhízás növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát

A túlsúly helye is befolyásolja a hasnyálmirigyrák kockázatát, különösen a nõk esetében magasabb a rizikó azoknál, akiknek súlytöbblete derekuk körül jelenik meg.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Archives of Internal Medicine címû szakfolyóiratban hétfõn közzétett tanulmányban amerikai kutatók 2170 hasnyálmirigyrákos és 2209 e betegség nélkül élõ ember adatait elemezték.

Megállapításaik szerint a túlsúlyt jelzõ BMI-érték növekedésével emelkedett a hasnyálmirigyrák kockázata is. A BMI a testtömegbõl és a testmagasságból számított jelzõérték, melyhez a kilogrammokban számított testtömeget a méterben számított magasság négyzetével osztják. A vizsgálatban résztvevõket a kapott érték nagysága alapján négy csoportba osztották a kutatók. Kiderült, hogy a legnagyobb BMI-vel rendelkezõ negyedbe került embereknél 33 százalékkal nagyobb kockázata volt a hasnyálmirigyrák kialakulásának, mint az alsó negyedbe tartozó embereknél.

Mint Alan A. Arslan kutatásvezetõ, a New York-i Egyetem munkatársa és csoportja megállapította, a túlsúlyos kategóriába tartozó nõknél 31 százalékkal, az elhízott csoportba tartozó nõknél pedig 61 százalékkal volt magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata, mint a normál tartományba soroltaknál.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, miként befolyásolja a kockázatot a túlsúly elhelyezkedése. A derék- és csípõméret aránya alapján a leginkább veszélyeztetettnek azok a nõk bizonyultak, akiknek súlytöbblete a derék körül helyezkedett el, a felsõ csoportba soroltak kockázata 87 százalékkal magasabb volt a hasnyálmirigyrákra.