2024.03.19. - József, Bánk

Újabb génekrõl állapították meg, hogy összefüggnek a mellrák nagyobb kockázatával

Öt új, gyakran elõforduló genetikai tényezõt találtak brit kutatók, amelyek kapcsolatba hozhatók az emlõrák kifejlõdésének nagyobb kockázatával.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Douglas Easton, a Cambridge-i Egyetem munkatársa vezetésével zajlott a mellrákos páciensek eddigi legnagyobb, genomszintû elemzése, amelyben 16 536 érintett géntérképét vizsgálták át. Öt új génvariációt találtak a korábban megismert 13 génváltozaton felül, amelyek jelenléte növeli az emlõtumor kialakulásának kockázatát azoknál, akik az adott módosulatot hordozzák.

Mint Easton és kutatócsoportja a Nature Genetics címû szakfolyóiratban vasárnap ismertette, a génvariánsok jelenléte a mellrákos esetek mintegy 8 százalékában ad magyarázatot a kockázatnövekedésre. Néhány sokkal ritkábban elõforduló, ám nagy kockázatú gén felelõs a mellrák kockázatának további 20 százalékáért.

A fejlett országokban az emlõtumor a leggyakrabban elõforduló ráktípus a nõk körében, évente mintegy félmillió érintett hal meg. A családi halmozódás jól ismert kockázati tényezõje a betegségnek: egy közeli hozzátartozónál felbukkanó emlõdaganat nagyjából megkétszerezi az átlagoshoz képest annak valószínûségét, hogy az adott nõnél is jelentkezik a betegség.