2024.04.20. - Tivadar

Sokan tévesen hiszik magukat laktózérzékenynek

A magukat laktózérzékenynek vélõ páciensek több mint felének valójában nem volt problémája a tejcukor emésztésével - állapították meg vizsgálatukban spanyol kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Elterjedt hiedelem a páciensek körében, akiknél hasi panaszok jelentkeznek, hogy ezeket a tejtermékekben lévõ laktóz okozza" - írták a barcelonai Vall d'Hebron egyetemi kórház kutatói a Clinical Gastroenetrology and Hepatology címû szaklapban megjelent tanulmányukban.

A tesztben egy deciliter tejnek megfelelõ mennyiségû tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg az önkéntesek, és kiderült, hogy jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképzõdés és puffadás, mint otthon. A 353, emésztési panaszokkal jelentkezõ emberbõl 189-rõl derült ki, hogy a tejcukor felszívódása normális szervezetükben.

A kutatók nem tudják pontosan, mi okozhatja, hogy otthon mégis emésztési panaszai vannak az érintetteknek. Feltételezik, hogy irritábilisbél-szindróma okozhatja, esetleg szervezetük "emlékszik" vissza egy korábbi, túlzott mennyiségû laktózterhelésre.

A tejtermékekben lévõ laktózt egy enzim, a laktáz segítségével bontja le a szervezet. Amikor azonban kevés az enzim, a maradék tejcukor baktériumok tápanyagává válik, miközben nagy mennyiségû gáz képzõdik. Ez a tejcukor különféle erõsségben jelentkezõ felszívódási zavara, amely azonban nem azonos a teljes laktózintoleranciával, amelynél a hasi fájdalom és puffadás tünete a laktóz elfogyasztását követõen gyorsan- szinte azonnal - jelentkezik.