Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A tesztben egy deciliter tejnek megfelelõ mennyiségû tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg az önkéntesek, és kiderült, hogy jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképzõdés és puffadás, mint otthon. A 353, emésztési panaszokkal jelentkezõ emberbõl 189-rõl derült ki, hogy a tejcukor felszívódása normális szervezetükben.
A kutatók nem tudják pontosan, mi okozhatja, hogy otthon mégis emésztési panaszai vannak az érintetteknek. Feltételezik, hogy irritábilisbél-szindróma okozhatja, esetleg szervezetük "emlékszik" vissza egy korábbi, túlzott mennyiségû laktózterhelésre.
A tejtermékekben lévõ laktózt egy enzim, a laktáz segítségével bontja le a szervezet. Amikor azonban kevés az enzim, a maradék tejcukor baktériumok tápanyagává válik, miközben nagy mennyiségû gáz képzõdik. Ez a tejcukor különféle erõsségben jelentkezõ felszívódási zavara, amely azonban nem azonos a teljes laktózintoleranciával, amelynél a hasi fájdalom és puffadás tünete a laktóz elfogyasztását követõen gyorsan- szinte azonnal - jelentkezik.