2024.04.19. - Emma

Hamarosan tesztelhetõ lehet a fájdalmas csontbetegség

Három gént azonosítottak skót kutatók, melyek egy fájdalmas csontbetegség eseteinek hetven százalékáért felelõsek. Az eredmény lehetõvé teszi, hogy a csontszerkezet deformálódását okozó Paget-kór megállapítására szûrõtesztet dolgozzanak ki.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi csoport 1250 Paget-kórban szenvedõ ember DNS-ét elemezte, hogy a fájdalmas állapot kialakulásának hátterében lévõ géneket megtalálják. Három olyan génre bukkantak, melyek együttesen az esetek 70 százalékára magyarázatot adnak.

A megállapítások rávilágítanak a betegség családi halmozódására is, valamint lehetõséget jelentenek olyan génteszt kidolgozására, mely alkalmas lehet a korai diagnózisra, amikor még megelõzhetõ a csontok visszafordíthatatlan károsodása. A korábbi elemzések során már találtak egy gént, mely összefüggésbe hozható a Paget-kórral és amely az esetek 10 százalékában volt jelen.

Az egészséges embereknél az elöregedett csontsejtek leépülnek és helyüket új sejtek veszik át, ám ez a folyamat "túlmûködik" a Paget-kórnál, ami csontfájdalmat, nagyobb törési veszélyt és arthritist okoz.