2024.04.25. - Márk

Vastagbéltükrözéssel jelentõsen csökkenthetõ a rákos halálozás

Az 55 és 64 éves kor között elvégzett részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) 43 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák miatti halálozást - közölték szerdán brit kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A 16 éven át tartó követéses tanulmányban több mint 170 ezer ember vett részt Nagy-Britanniában, megállapításait a The Lancet címû orvosi szakfolyóirat legutóbbi száma tette közzé.

A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakrabban diagnosztizált ráktípus, évente egymillió fölötti új esettel és mintegy 600 ezres halálozással. A rák az esetek túlnyomó többségében a vastagbélben lévõ adenomákból, vastagbélpolipokból fejlõdik ki, amelyek a népesség 20-30 százalékánál elõfordulnak.

A végbél és a vastagbél alsó szakaszának tükrözéses vizsgálata, a szigmoidoszkópia néhány perc alatt elvégezhetõ, és a fellelt kinövések a hajlékony vezetékkel bejuttatott eszköz segítségével azonnal eltávolíthatók. A vizsgálat kevésbé invazív - és kevésbé költséges -, mint a teljes kolonoszkópia, amelyben a vastagbél egészét áttekintik.

Jelenleg sok országban a vastagbélszûrést a székletbõl esetlegesen kimutatható vér alapján végzik. Mint igazolták, az eljárás bevezetése 15 százalékkal csökkenti a halálozási arányt.

A most ismertetett tanulmányban az 1994 és 1999 között toborzott 170 432 férfit és nõt két csoportba osztották a kutatók. Mintegy harmaduknál végezték el a szigmoidoszkópiát, a fennmaradó kétharmad pedig a kontrollcsoportot alkotta. A követés ideje alatt a betegség 33 százalékkal kevesebbszer fordult elõ a szûrésen átesett csoportban a kontrollcsoportban lévõkhöz képest, a halálozás pedig 43 százalékkal volt alacsonyabb.