Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A Texasi Egyetem munkatársai megállapították, hogy a hõ a kapszaicin nevû vegyülethez hasonló zsírsavakat aktivál, és az érzet blokkolásának potenciális útját is megtalálták. "Elsõ alkalommal van lehetõségünk arra, hogy megpróbáljuk a fájdalmat a forrásánál blokkolni" - mondta Kenneth Hargreaves kutatásvezetõ.
A csípõs paprikában lévõ kapszaicin kinyitja az idegsejteken lévõ molekuláris kaput, az úgynevezett TRPV1 kapszaicin receptort. Ugyanez a kapu (receptor, ioncsatorna) aktiválható hõingerekkel és más fájdalomkeltõ anyagokkal is.
Az állatkísérletekben kiderült, hogy azok a génmódosított egerek, amelyeknél hiányzott a kapszaicin receptor, nem mutatták a fájdalom jeleit gyulladásnál, rákban vagy égési sérülésnél. A fájdalomcsillapítás kulcsa lehet tehát, ha sikerül zárva tartani a receptort, hogy ne aktiválódjanak a fájdalmat jelzõ idegsejtek.
A "kapunyitási" folyamat gátlásával megszüntethetõ lenne minden olyan típusú fájdalom, amelyet gyulladás okoz, így az arthritiszes, a rákos vagy a sérülések által kiváltott fájdalmak is.