2024.04.20. - Tivadar

A szolárium is függõséget okozhat

A szolárium látogatása nemcsak kellemes barna színt kölcsönöz az ember bõrének, hanem a kedélyállapotot is javítja, és ezáltal függõséget okozhat. Egy amerikai tanulmány szerzõi azt állítják, hogy a rendszeres szoláriumozók az alkoholistákhoz hasonló tüneteket mutatnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Memorial Sloan-Kettering Rákközpont és az Albany Egyetem (New York állam) kutatói az "Archives of Dermatology" szaklapban megjelent tanulmányukban 421 diákot figyeltek meg, akik közül 229 a vizsgálatot megelõzõ évben rendszeresen feküdt az UV-csövek alatt. Az utóbbi csoport 12 hónapon belül átlagosan 23 alkalommal használta a szoláriumot, annak ellenére, hogy tudott az UV-sugarak bõrrákkockázatáról. A szoláriumhasználók 70 százaléka ezek után szabályos "barnulási függõség" jeleit mutatta: a szoláriumozást nemcsak a barna bõrrel kapcslaták össze, de a pihenéssel, a hangulatjavítással és a társasággal is.

Az UV-sugárzással kapcsolatos veszélyek ellenére a fiatal barnulók száma egyre nõ. A rendszeres szoláriumozás azonban a más függõségekben szenvedõ betegekéhez hasonló magatartáshoz vezethet - vélik a tanulmány szerzõi.