2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kevesebb saját fog, nagyobb szívkockázat

Nagyobb a szív- és érrendszeri kockázata azoknak, akiknek kevesebb saját foguk van. A Journal of Periodontology címû szaklapban megjelent tanulmány szerint a tíznél kevesebb saját foggal rendelkezõ embereknek 7-szer nagyobb a koronáriás szívbetegség miatti halálozási kockázatuk, mint a velük egyidõs, azonos nemû, ám 25-nél több foggal bíró embereknek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Bár több korábbi tanulmány is rámutatott már a lehetséges összefüggésre, Anders Holmlund kutatása az elsõ, amely egyértelmû kapcsolatot állapított meg a kardiovaszkuláris betegségek és a szájban maradt saját fogak száma között.

Az átlagosan tizenkét éven át tartó követéses felmérésben 7674 nõ és férfi vett részt; zömüknek volt fogászati (periodontális) problémája. A vizsgálat ideje alatt 629 ember halt meg, közülük 299 halálát okozta szív- és érrendszeri betegség.

Holmlund úgy véli, hogy "a szájban és a fogak körül lévõ fertõzések átterjedhetnek a szisztémás keringési rendszerbe, és enyhe krónikus gyulladást tarthatnak fenn", amely a szívroham és más kardiovaszkuláris események ismert kockázati tényezõje. Az elvesztett fogak általában összefüggésben vannak a krónikus gyulladásokkal, amelyeknek az adott személy addigi élete során ki volt téve.

A szerzõ elismerte, hogy a tanulmányt korlátozta az a tény, hogy a társadalmi-gazdasági, valamint más, szív- és érrendszeri kockázati tényezõk hatását nem tudták figyelembe venni.