Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az önkéntesek részletesen beszámoltak étkezésükrõl is, és másfél évente értékelték állapotukat abból a szempontból, hogy milyen mértékben fejlõdött ki náluk demencia. Mint a kutatók megállapították, a tanulmány ideje alatt 253 embernél jelentkezett a betegség.
Az étrendre vonatkozó elemzésbõl kiderült, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázata összefüggésben volt a salátadresszingek, csonthéjasok, halak, a paradicsom, a baromfi, a gyümölcsök, valamint a leveles zöldségek fogyasztásával. A kevesebb zsíros tejtermék, vörös hús és vaj étrendbe iktatása szintén csökkentette az Alzheimer-kockázatot.
A tanulmány szerzõi megjegyzik, hogy az élelmiszerek egyedi tápanyagainak az Alzheimer-kórt befolyásoló hatásával foglalkozó tudományos irodalmat következetlennek találták, fõként azért, mert az emberek általában nagyon sokféle, ételekben lévõ tápanyagot vesznek fel étkezésük közben, aminek végül szinergiája, együttes hatása nyilvánul meg.