2024.04.25. - Márk

Étellel az Alzheimer-kockázat csökkentéséért

Bizonyos ételek, így a hal, gyümölcs és a diófélék fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A New York-i Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársai 2148, 65 éves vagy annál idõsebb ember egészségét követték nyomon átlagosan négy évig. A tanulmány résztvevõinek annak indulásakor nem volt Alzheimer-kórja.

Az önkéntesek részletesen beszámoltak étkezésükrõl is, és másfél évente értékelték állapotukat abból a szempontból, hogy milyen mértékben fejlõdött ki náluk demencia. Mint a kutatók megállapították, a tanulmány ideje alatt 253 embernél jelentkezett a betegség.

Az étrendre vonatkozó elemzésbõl kiderült, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázata összefüggésben volt a salátadresszingek, csonthéjasok, halak, a paradicsom, a baromfi, a gyümölcsök, valamint a leveles zöldségek fogyasztásával. A kevesebb zsíros tejtermék, vörös hús és vaj étrendbe iktatása szintén csökkentette az Alzheimer-kockázatot.

A tanulmány szerzõi megjegyzik, hogy az élelmiszerek egyedi tápanyagainak az Alzheimer-kórt befolyásoló hatásával foglalkozó tudományos irodalmat következetlennek találták, fõként azért, mert az emberek általában nagyon sokféle, ételekben lévõ tápanyagot vesznek fel étkezésük közben, aminek végül szinergiája, együttes hatása nyilvánul meg.