2024.03.29. - Auguszta

Azonosították a krónikus vesebetegség hátterében lévõ géneket

Húsz, a krónikus vesebetegség hátterében álló gént azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. A betegség okainak feltárása forradalmasíthatja a kezelést.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Áttörésként értékelik szakértõk a Nature Genetics címû szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányt.

A krónikus vesebetegség minden tizedik felnõttet érinti. Az állapot progresszíven fejlõdik ki, a vese lépésrõl lépésre veszíti el funkcióit. A tünetek - a boka és a kéz duzzanata, vér megjelenése a vizeletben - sokszor már csak akkor tûnnek fel az embereknek, amikor az állapot elõrehaladott. A krónikus vesebetegség kialakulása összefügg a korral, a 65 és 74 év közötti férfiak közül minden ötödiknél, a nõk körében minden negyediknél megjelenik.

Leggyakrabban más krónikus állapotok, így a diabétesz vagy a magas vérnyomás okozzák. Ismert azonban, hogy a betegségnek genetikai összetevõje is van. A most közzétett kutatásban a betegség hátterében lévõ géneket azonosították a szakemberek.

A nemzetközi csoport, amelynek az Edinburghi Egyetem munkatársai is tagjai voltak, közel 70 ezer európai ember génjeit vizsgálta. Találtak 13 gént, melyek a vesefunkciókat befolyásolják, valamint további hetet, melyek befolyásolják a kreatinin termelõdését és kiválasztását. Utóbbi molekula az izmok anyagcseréje során keletkezõ bomlástermék, amelyet a vese szûr ki.

Jim Wilson, az Edinburghi Egyetem genetikusa elmondta, hogy "a munka forradalmasítja a jövõben a vesebetegségek kezelését, ám ez némi idõbe telik". A kutató úgy véli, a betegség hátterében lévõ biológiai okok megismerése elsõ lépésként kritikusan fontos, ám a klinikai gyakorlatban való felhasználhatósághoz évek kellenek.