2024.04.25. - Márk

Kínában arzénnal gyógyítanak

Kína tudósok modern eszközökkel vizsgálták a tradicionális kínai gyógyászat egyik módszerét, amely közel százszázalékos hatékonysággal képes segíteni a leukémiás betegeken.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Zhang Xiaowei, az állam által üzemeltetett sanghai Genetikai Kutatólaboratórium vezetõje a kutatásról elmondta, sikeresen bizonyították, hogy az arzén képes azáltal segíteni a betegeken, hogy kiválasztja és elpusztítja azokat a fehérjéket, amelyek a rákos sejteket táplálják. "A kemoterápiától eltérõen az arzénnak minimálisak a mellékhatásai. Nincsen hajhullás és nem károsítja a csontvelõt sem. Most arra vagyunk kíváncsiak, hogyan használhatnánk fel a módszert más típusú rákok esetében" - nyilatkozta a kutató a Reuters-nek adott interjúban.

Az arzén leginkább méregként ismert, a középkorban ez volt az egyik legkedveltebb gyilkolószer, mivel a mérgezés tünetei nagyon hasonlóak a kolera tüneteihez, ami miatt nehezebben felismerhetõ. Kínában viszont nemcsak gyilkosságoknál, de körülbelül 2000 éve már a tradicionális gyógyászatban is használják az anyagot. Kínai kutatók egy csoportja 1992-ban jelentette be elõször, hogy arzén segítségével sikeresen kezeltek akut promyelocytás leukémiát (APL). Az országban ezt a típusú rákot meglepõen magas, 90 százalék feletti hatékonysággal képesek kezelni illetve gyógyítani. A módszer sikeressége ellenére azt viszont mindeddig nem tudták a kutatók, hogyan is mûködik pontosan, az arzén milyen módon lép kapcsolatba a rákos szövetekkel.

A most publikált tanulmányban, mely a Science folyóiratban jelent meg, Zhang és csapata leírják, hogyan használták fel a legmodernebb kutatási eszközöket és hogyan jöttek rá, hogy az arzén olyan speciális fehérjéket céloz meg, amelyek másképpen életben tartanák a rákot. "Mindez megmutatja, a nyugati technológia hogyan segíthet a kínai gyógyászat titkainak megfejtésében" - mondta el Zhang. A csapatnak egyébként Chen Zhu kínai egészségügyi miniszter is tagja.