2024.03.29. - Auguszta

Inzulin sokkal olcsóbban, prérivirágból

Amikor japán gyógyszerkutatók bejelentették, hogy sikerült virágokból olcsón inzulint elõállítaniuk, a kanadaiak úgyszólván azonnal reagáltak: õk már termelik is a hormont, méghozzá prérivirágból.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az eljárást a Calgaryi Egyetem gyógyszerészeti laboratóriumában kísérletezték ki. Különféle növényekbõl kivont összetevõkkel próbálkoztak, míg végül az egyik, vegyi úton és génkezeléssel módosított sáfrányból nyert alapanyag bizonyult a leghatásosabbnak.

A szóban forgó növény közismert: a bogáncsfélékhez tartozó, fészkesvirágzatú pórsáfrányról van szó. A nagy amerikai síkságon vadon is megterem, arrafelé egyszerûen prérivirágnak nevezik. Génkezelt változata szintén szaporítható azon a vidéken.

Az inzulingyártáshoz azonban nagyon sokra volna belõle szükség, és mivel évszakosan nyílik, a folyamatos elõállításhoz egyszerre rengeteget kellene begyûjteni. Csakhogy nagyüzemi termesztése jövedelmezõbben hasznosítható földterületeket vonna el a mezõgazdaságtól, következésképpen az inzulingyártás faunáról flórára (állatokról növényekre) történõ áthelyezése pillanatnyilag még nem gazdaságos. (Jelenleg fõleg sertések és tehenek hasnyálmirigyébõl, élesztõkbõl és génkezeléssel kitenyésztett bacilusokból állítanak elõ inzulint.)

A Diabetes World szakfolyóirat szerint a kutatók világszerte lázasan keresik a nagy mennyiségben fogyó inzulin olcsóbb gyártásának azt a módját, amelyhez a kanadai és a japán eredmények lendületet adhatnak.