2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A szén-dioxid magas szintje magyarázhatja a halálközeli élményeket

A halálközeli élmények, így a fényvillanások, a béke és öröm érzete, az isteni találkozások talán egyszerûen a vérben megnövekedett szén-dioxid koncentrációval magyarázhatók - vélik szlovén kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Korábbi kutatások szerint halálközeli élményekrõl számol be a szívrohamot túlélõk 11-23 százaléka, az azonban élénk vitát vált ki, mi okozza ezeket az élményeket. Egyesek fizikai, fiziológiai okokat találtak a háttérben, míg mások transzcendentális erõrõl beszélnek.

Szlovén kutatók a Critical Care címû szakfolyóirat legfrissebb, csütörtökön megjelent számában arról számolnak be, hogy három nagy kórházban 52 szívrohamot elszenvedett ember esetét tanulmányozták. A páciensek átlagéletkora 53 év volt, közülük 42 férfi, 10 nõ.
A vizsgált csoportban tizenegy páciens tapasztalt halálközeli élményt, ám a kutatók nem találtak egyértelmû összefüggést az esetek között a kort, nemet, képzettségi szintet, vallásos hitet, halálfélelmet, a felépülési idõt vagy az újraélesztésüknél alkalmazott gyógyszereket tekintve.

Találtak viszont ilyen összefüggést a szén-dioxid vérben mért magas szintjével, valamint kisebb mértékben a kálium koncentrációjával.

A Maribori Egyetem kutatást végzõ munkatársai szerint további, nagyobb létszámú vizsgálat szükséges megállapításaik igazolására. Mint hozzátették, egy halálközeli élmény megváltoztathatja a vele találkozó ember életét, ezért okainak megértése fontos a szívrohamot túlélõ embereknek.