2024.03.29. - Auguszta

Megoldódott a talány, hogy miként tér vissza egy vírusfertõzés

Megfejtették amerikai kutatók, hogy a citomegalovírus miként képes újrafertõzni azokat az embereket is, akik erõs immunválasszal reagáltak az elõzõ fertõzésére.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A megállapítás új utakat nyithat a vakcinafejlesztésben is, például az AIDS és a malária ellen.

Az Oregoni Egészségtudományi Egyetem kutatói majmokat tanulmányozva úgy találták, hogy a gyakori citomegalovírus - amely a felnõtt lakosság akár 80 százalékát megfertõzte - a vírusok többségével ellentétben legyõzheti a szervezet képességét arra, hogy eltávolítsa a fertõzött sejteket.

"A citomegalovírus lényegében képes kikapcsolni egy fertõzött sejt eltávolítást kérõ üzenetét. Ez lehetõvé teszi a citomegalovírusnak, hogy felülkerekedjen ezen a kritikus immungáton az újrafertõzéskor" - magyarázta Klaus Frueh, a kutatás egyik vezetõje.

A citomegalovírus fertõzése felnõtteknél nem súlyos, de a gyerekeknél, transzplantált embereknél és más, legyengült immunrendszerû egyéneknél akár halálos is lehet. A vírus újrafertõzési képessége megnehezíti, hogy vakcina készüljön ellene. A mostani tanulmány azt is jelzi, hogy a citomegalovírus alkalmas lehet virális vakcinavektornak, amely más kórokozók genetikai anyagát szállíthatja, így juttatva be azokat a testbe.

A legtöbb virális vakcinavektort csak egyszer használhatják fel, ám a citomegalovírust újrafertõzési képessége alkalmassá teszi a többszöri alkalmazásra olyan vakcinák "szállítójármûveként", melyek például a HIV, a hepatitisz C, a malária és a tuberkulózis fertõzést elõznék meg.