2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az emlõrákban szenvedõkön is segít a szívgyógyszer

A béta-receptort blokkoló készítmények nemcsak a koszorúérbetegség kezelésének alapvetõ gyógyszerei, de emlõrákban is javítják a túlélés esélyét. Német és angol kutatók közös megfigyelésének eredményeit Barcelonában az Európai Emlõrák Konferencián ismertették.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A múlt század ötvenes éveiben fedezték fel azt a gyógyszercsoportot, mely évtizedek alatt a szívbetegségek kezelésének egyik alapvetõ készítménye lett. A béta-blokkolók lassítják a szívmûködést, csökkentik a vérnyomást, és javítják a koszorúérbetegség különbözõ tüneteit, ezért csak Nagy-Britanniában kétmillió ember szedi ezeket folyamatosan.

Az angol Des Powe és német kollégája, Frank Entschladen új alkalmazási területet talált a béta-blokkoló szerek számára. Megfigyelték, hogy a szívgyógyszer gátolja a rosszindulatú daganatsejtek terjedését az emberi szervezetben, és ezzel jelentõsen javítja az emlõrákban szenvedõ nõk életkilátásait.

Az Egyesült Királyságban évente 30.000 emlõdaganatot diagnosztizálnak, közülük sokat elõrehaladott állapotban. Az emlõrák gyakorta korán továbbterjed, más szervekben, nyirokcsomókban keletkeznek áttétek. Ilyen állapotban már nehéz a rosszindulatú folyamatot megállítani.

A kutatók három, emlõrákban szenvedõ betegcsoportot vizsgáltak. Az elsõ csoport tagjai magasvérnyomás-betegségtõl is szenvedtek, ezért és eleve szedtek béta-blokkoló tablettát. A másik csoport magas vérnyomását más vérnyomáscsökkentõ szerekkel kezelték. A harmadik csoportba tagjainak vérnyomása megfelelõ szinten volt, ezért emiatt vérnyomáscsökkentõ kezelésre nem szorultak.

Az angol-német munkacsoport tagjai azt találták, hogy a daganatos folyamat azokban a nõbetegekben, akik emelkedett vérnyomásuk miatt béta-blokkolót is szedtek, lassabban haladt elõre. A béta-blokkoló hatására különösen az áttétek ritkábban jelentek meg, és ezért a túlélés jelentõsen javult.

Annak az esélye, hogy a béta-blokkolóval kezelt betegcsoportnak a tagjai emlõrákban halnak meg, a másik két csoport tagjaihoz képest 71 százalékkal javult. Laboratóriumban már korábban is észlelték, hogy különbözõ daganatos sejtek béta-blokkoló szerek hatására elpusztulnak, de most a gyógyító orvoslásban ugyancsak sikerült ilyen eredményt elérni.