2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Minden újabb szüléssel emelkedik az agyvérzés kockázata

Azoknál a nõknél, akik egynél többször esnek át gyerekszülésen, emelkedik az agyvérzés kockázata - állapították meg koreai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mint a szöuli egyetemi kórház munkatársai a Neurology címû szakfolyóirat legutóbbi számában közölték, az agyban történt vérzés miatti stroke kockázata minden egyes újabb szüléssel 27 százalékkal növekedett.

Korábbi vizsgálatok szerint a terhesség és a szülés emeli a szélütés kockázatát, a többszörös szülés tovább terheli ez ereket és a test más részeit, és a gyereknevelés miatti stressz is kockázati tényezõ.

A kutatók tanulmányukban 459 szélütésen átesett nõ adatait hasonlították össze 918 olyan nõ adataival, akinek nem volt stroke-ja. Az elsõ csoportban 38 nõnek legfeljebb egy gyereke volt, 143 nõ kétszer szült, 107 háromszor, 171 pedig négyszer vagy annál többször. Miután minden egyéb kockázati tényezõt is számításba vettek, arra a megállapításra jutottak, hogy minden újabb szülés 27 százalékkal növeli a szélütés kockázatát.

A négyszer vagy annál többször szült nõknél mintegy háromszor nagyobb volt a szélütés kockázata, mint az egyszer vagy egyszer sem szült nõknél.

A szakemberek feltételezik, hogy a szülés valamiképp hozzájárul az erek keményedéséhez, illetve gyengüléséhez.