rss
 • A magyar lézermikroszkóp új távlatokat nyithat az agykutatásban

 • Share on Tumblr

  Az Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (KOKI) kifejlesztett kétdimenziós lézermikroszkópot bemutatják az európai agykutatók seregszemléjén - mondta el a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

  A technika lényege, hogy az idegsejteket (neuronokat) feltöltik egy bizonyos festékanyaggal, amelybõl az átmenõ lézersugár mérhetõ fényreakciót vált ki. A rendszer egy másodperc ezredrésze alatt képes felfedni az ingerlésre adott válaszokat az agyban.

  Az idegtudomány hatodik európai fórumára (6th Forum of European Neuroscience) Genfben kerül sor, amelyre több mint 5000 tudóst és 100 kiállítót várnak.

  A biológiai kutatásokban a legnagyobb gondot az jelenti, hogy csupán olyan rendszerekben képesek "gondolkodni", amelyek nem adják vissza a folyamatok élettani hátterét. Ez különösen problémás az agykutatás területén, amely egy ideje tulajdonképpen egy helyben topog, holott a tudomány legnagyobb kihívása az agy megismerése lenne. Sok mindent megismertünk a világ csodáiból, s ezeket az emberi agynak, a megismerés eszközének köszönhetõen fedeztük fel. Az eszközrõl magáról azonban, az emberi agy mûködésérõl még mindig túl keveset tudunk - magyarázta az agykutató-akadémikus.

  A technika lényege, hogy az idegsejteket (neuronokat) feltöltik egy bizonyos festékanyaggal, amelybõl az átmenõ lézersugár mérhetõ fényreakciót vált ki. A rendszer egy másodperc ezredrésze alatt képes felfedni az ingerlésre adott válaszokat az agyban.

  "Akár egyetlen idegsejtet is tudunk vizsgálni, meg tudjuk mondani, hogy hol fejti ki a hatását egy gyógyszermolekula. A centiméter milliomodrésze nagyságrendben végezhetünk vizsgálatokat" - emelte ki Vizi. A módszer a gyógyszerkutatások mellett a neurológiai és pszichiátriai betegségek gyógyításában is nagy elõrelépést jelent. A kétdimenziós mikroszkóp révén továbbá regisztrálható, ahogy az idegsejtek összegyûjtik az információt és továbbadják azt, vagyis nyomon követhetõ, hogy a neuronok miként "beszélgetnek" egymással.

  Hasonló berendezést kifejlesztett az egyik vezetõ japán mûszergyártó cég is,de a magyar készülék lényegesen többet tud: segítségével nagyobb területrõl lehet információt gyûjteni, és gazdaságosabban mûködik.

  "A mi készülékünk szebb képet ad, nagyobb a feloldóképessége és lényegesen gyorsabb. Ez egy jelentõs elõrelépés, a piacon egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik" - emelte ki az agykutató.

  Említésre méltó az a tehetséges fiatal kutatógárdára, amely részt vett a fejlesztésben. A KOKI két kutatója - Rózsa Balázs orvos és fizikus, valamint Katona Gergely, akit Vizi E. Szilveszter informatikus és szoftverkészítõ. A fejlesztésben részt vettek továbbá: Maák Pál vezetésével a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Atomfizikai Tanszéke, valamint Finommechanikai és Optikai Tanszékének munkatársai, valamint a BME hallgatói.

  "Meggyõzõdésünk, hogy az európai agykutatók szemléjén nagy érdeklõdést vált ki ez a mûszer, amely elõfutára a Kísérleti Orvostudományi Intézetben kifejlesztett háromdimenziós mikroszkópunknak. Utóbbira már bejelentett világszabadalmunk van és hamarosan bemutatjuk a szakembereknek" - hangsúlyozta Vizi.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Allergia, szénanátha, arcüreggyulladás

  Az emberi testet egy õsi mechanizmus tartja életben, amelyet „üss vagy fuss”, „harcolj vagy menekülj” néven szoktak emlegetni. Amikor a test veszély észlel, ez egy gyors döntést vált ki: vagy marad és harcol, vagy elmenekül.

  Mindkét esetben a test legelsõ reakciója egy adrenalin lökés a véráramba és ez elindít egy sor láncreakciót, amelyek attól függõen változnak, hogy milyen nagy a veszély.

 • A jóga hétköznapi hatásai

  A jóga hétköznapi hatásaiManapság egyre többen választják a jógát, ezt a csodálatos 6-7 ezer éves utat a testet gyógyító, a lelket építő és az elmét nyugtató hatása miatt. A jóga hosszú története folyamán számos iskola jött létre, új irányzatok alakultak ki és az irányzatok egyesülésére is sor került, de általánosságban minden változatra kijelenthető, hogy a megvilágosodás felé vezető utat keresi. A modern jóga tartalmazza a tradicionális elemeket, a test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére szolgáló ászanákat a spirituális filozófiát, a mantrák (szent szótagok) ismételgetését, a légzés szabályozását és az elme meditációval történő elcsendesítését.

 • Rosszindulatú daganatot okozhatnak a transzzsírok

  New York - Az élelmiszeriparban gyakran használt transzzsírok emelik a "rossz" koleszterin vérszintjét, és ezért fokozzák a szívroham kockázatát, de új vizsgálatok szerint a béldaganatok szempontjából is veszélyesek lehetnek. A margaringyártók számára is rossz hírt az American Journal of Epidemiology szakfolyóirat közölte.

 • Meg kell állítani az újszülöttkori szepszis okozta halálesetek terjedését

  A WHO arra szólította fel a Fülöp-szigeteki kórházakat, szigorítsanak a fertõzések elenõrzésén annak érdekében, hogy állítsák az újszülöttkori szepszis okozta halálesetek terjedését.

  Az évente körülbelül 30 ezer Fülöp-szigeteki csecsemõ közül, akik születésük után egy hónapon belül meghalnak, közel 8 ezren az újszülöttkori szepszis, egy komoly bakteriális fertõzés miatt vesztik életüket. A WHO azután adta ki felhívását, miután idén májusban a Metro Manila Kórházban 31 újszülött vesztette életét, közülük 27-en az újszülöttkori szepszis következtében.

 • Pásztortáska - gyógynövény

  Pásztortáska - gyógynövényA pásztortáska levele, a gyökere és a magvai is ehetők. Nálunk kevésbé népszerűek a belőle készült étkek, de Kínában például úgynevezett hirtelensütött pásztortáska-levél is létezik, mint finom csemege.Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska? Hazánkban gyógyteaként használatos. A tea elkészítési módja a többi gyógynövényteához hasonló, a pásztortáska szárítva van apróra vágva, ebből 2 teáskanálnyit érdemes leforrázni 2 deci vízzel, majd állni hagyni nagyjából negyed óráig. Leszűrés után fogyasztható.

 • Nem véd a prosztataráktól a szelén és az E-vitamin

  Washington - Három évvel a tervezett elõtt leállítja azt a nagyszabású vizsgálatát az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete (NCI), amelyben arra kerestek választ, véd-e a prosztatarák ellen az étrendkiegészítõként alkalmazott szelén vagy E-vitamin. Az ok: védõhatást nem találtak, valamelyes kockázatot viszont igen.

  Az évek óta tartó kutatásban 35 ezer ötven év feletti férfi vett részt, akik vagy egyik, vagy mindkét étrendkiegészítõt szedték, illetve placebót kaptak.

 • Hallucinációkat okozhatnak a hiperaktivitásra adott szerek a gyerekeknél

  Chicago - Hallucinációkat okozhatnak a figyelemzavarral és hiperaktivitással diagnosztizált gyerekeknek adott gyógyszerek még akkor is, ha elõírás szerint szedik õket - közölték hétfõn az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer Hivatalának (FDA) szakemberei.

 • A depressziós gyerek édesebb italt kíván

  A depresszióra hajlamos kisgyerekek édesebb italokat szeretnek, mint jókedvû, elégedett társaik - tapasztalta az a pszichobiológus munkacsoport, amely vizsgálati eredményeit az Addiction szakfolyóiratban tette közzé.

 • A pajzsmirigydaganat felismerése és kezelése

  A betegség kezdetén a pajzsmirigydaganatok alig okoznak tüneteket. Csak a tumor méretének növekedésével jelentkeznek a panaszok.

 • Öt éven belül jöhet a túlevés és túlivás elleni orrspray

  A túlevés és túlivás ellen lehet hatásos egy új orrspray, amelynek hatóanyaga megvonja az agyi jutalmat az "önkényeztetõ" tevékenységek után. A kutatók úgy vélik, sok millió ember hasznára válhat az új típusú kezelés, amely a többi gyógymóddal ellentétben a viselkedés hátterében álló agyi okokat szünteti meg, nem a tünetet.

  A túlevés és túlivás hatására az agy jutalmazó vegyületeket, endorfinokat termel, amelyek pillanatnyi jóérzést keltenek.

 • Tanulmány: nem védi a szívet a kiegészítõként szedett kalcium és D-vitamin

  A kalcium és D-vitamin étrend-kiegészítõk nem védenek a szívproblémáktól és nem elõzik meg a szélütést - állapította meg egy elemzés, melyben több, korábban közzétett tanulmányt tekintettek át bostoni kutatók.

 • Festékes anyajegy

  Az anyajegyek (naevosok - ejtése: névuszok) majdnem minden ember bõrén elõforduló éles határú, maradandó jellegû bõrelváltozások, melyek színükben, illetve felszínük tagoltságában térnek el a környezõ bõrtõl. Megfigyelhetõk a nyálkahártyán is. Jelen lehetnek már a születéskor, de kialakulhatnak az élet során késõbb is.

 • Ultrahang segítheti a csontok gyorsabb gyógyulását

  Törött sípcsontú embereken próbáltak ki ultrahanggal mûködõ készüléket német kutatók, akik szerint az eljárás felgyorsította és eredményesebbé tette a csontok gyógyulását.

 • Csalánlevél - gyógynövény

  Csalánlevél - gyógynövényA csalán a legerősebb vértisztító hatású gyógynövény. Kiűzi a szervezetből a mérgeket, mivel rendszeres fogyasztásával feloldódnak az anyagcseréből származó salakanyagok. Mivel vízhajtó hatású is, az újra a keringésbe került salakanyagok a megnövekedett vizeletmennyiséggel gyorsan távoznak. A csalán tisztítja az egész emésztőrendszert, és erősíti az ellenállóképességet is. Akár hosszabb távon is fogyasztható, ami más gyógynövények esetében nincs így, azonban pótolni kell a kimosott tápanyagokat, mert a fokozott kiválasztás következtében nem csak a káros anyagok,...