2024.04.23. - Béla

Egy New York-i bíró szerint nem szabadalmaztathatók az emberi gének

Az emlõrákkal és a petefészek rákjával összefüggésbe hozott két emberi gént nem lehet szabadalmaztatni, mert a természet termékei - döntött hétfõn egy amerikai szövetségi bíró.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Amerikai civil szervezetek és magánszemélyek tavaly nyújtottak be keresetet a génekre vonatkozó szabadalmak érvénytelenítésére, amelyeket a Myriad Genetics (Salt Lake City) elnevezésû géntechnológiai vállalat birtokolt. A kereset azon alapult, hogy a szabadalmak megakadályozzák az információ szabad áramlását és gátolják a kutatást.

E két gén (a BRCA1 és a BRCA2) mutációja felelõs az örökletes jellegû mell- és petefészekrákok többségéért.

"Mivel az igényként bejelentett izolált DNS nem kifejezetten tér el az eredeti DNS-tõl, ahogy az a természetben létezik, ezért szabadalmaztatásra alkalmatlan" - áll Robert Sweet bíró 152 oldalas írásos ítéletében. Hasonló érveléssel utasította el a DNS-szekvenciák összehasonlításán alapuló igényt, amit "elvont mentális folyamatként" jellemez döntése indoklásában.

Egy múlt hónapban tartott meghallgatáson a Myriad ügyvédje azzal érvelt, hogy a szabadalmaknak pozitív hatásuk van az emberi egészségre, mert ösztönzik az innovációt.

A pert az American Civil Liberties Union (ACLU) és az Association for Molecular Pathology elnevezésû szervezetek, valamint magánemberként nõk indították az Egyesült Államok szabadalmi hivatala, a Myriad Genetics és a gének szabadalmait szintén birtokló University of Utah Research Foundation ellen.