2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz a vérnyomásnak

Kutatások alapján a fiatalkori mérsékelt alkoholfogyasztás kedvezõ hatással van a vérnyomásra.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A több mint 20 évet felölelõ vizsgálat szerint ritkábban lett magas vérnyomása azoknak az amerikai nõknek, akik ifjú korukban mérsékelten fogyasztottak alkoholt, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak - olvasható az American Journal of Epidemiology címû tudományos folyóiratban.

Az már régóta ismert, hogy alkoholfogyasztás után nõ a vérnyomás elsõ értéke, a szisztolés nyomás. Kutatók néhány éve közölték azokat az adatokat, melyek japán irodai dolgozók négy éven át tartó megfigyelésébõl eredtek. Kiderült: aki többet ivott, annak arányosan nõtt a vérnyomása.

Az is tény viszont, hogy gyakran mutatkoznak egyéni különbségek: másképp reagáltak az alkoholra a fehérbõrû és a színes bõrû emberek. Amerikai kutatók éppen ezért vizsgálták a sokakat érdeklõ kérdést egy olyan tanulmány részeként, amely a koszorúér-betegség kifejlõdésével foglalkozott.

A vizsgálat teljes címébõl képzett betûszó alapján CARDIA néven ismert tanulmány 1985-ben indult. Az önként jelentkezõ, legkülönbözõbb bõrszínû, 18-30 éves nõk és férfiak a vizsgálat kezdetén teljesen egészségesek bizonyultak és igen részletes kérdõíven írták le életmódjukat, szokásaikat.

A csaknem ötezer résztvevõbõl az évek alatt minden harmadik-negyedik küzdött magas a vérnyomással. Az alanyok a két évtized során hét alkalommal kerültek részletes vizsgálatra, megmérték a testsúlyukat, testmagasságukat, vérnyomásukat és kitöltötték a életmódjukra, étkezésükre vonatkozó kérdõívet, amelyen szerepeltek az alkoholfogyasztásra vonatkozó kérdések is.

A válaszokból az derült ki, hogy az alkoholmentesen élõ nõkhöz képest az alkoholt mérsékelten fogyasztó hölgyeknél ritkábban alakult ki magas vérnyomás betegség. Az érdekes megfigyelés azonban csak a fehérbõrû, európai-amerikai nõkre volt igaz: a színes bõrû asszonyokat az alkohol fogyasztása nem védte meg a vérnyomás emelkedésétõl.

Az eredmény egyezik két, átfogó tanulmány korábbi adataival, amelyekben szinte csak fehérbõrû amerikai nõk vettek részt, ezért ezt a megfigyelést a kutatók ilyen szempontból nem értékelhették. A szeszes italok mérsékelt ivása azok szerint a kutatások szerint is csökkentette a vérnyomás-emelkedés késõbbi esélyét.

A CARDIA vizsgálatban a statisztikai értékelés során azzal is foglalkoztak, hogy az iskolázottságnak vagy a foglalkozásnak van-e szerepe a fiatalkori alkoholfogyasztás vérnyomás-emelkedés elleni védõ hatásában, de ilyen összefüggés nem derült ki.