2024.04.25. - Márk

Robotpáciens fogorvosoknak

Valahányszor felsüvít a fúró a fogorvos-gyakornok kezében, Hanako fájdalmasan felkiált. Mindaddig tart ez a kálvária, amíg az õt kezelõ orvostanhallgató meg nem tanulja a helyes a mozdulatot. A páciens azonban nem tiltakozik: erre teremtették.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A fogorvosi székben elnyúló robotnõ tetõtõl talpig emberre hasonlít és kibírja a fogorvosnövendékek által rámért kínzásokat. Sova Hanako szája ugyanis tele van fogakkal és olyan érzékelõkkel, amelyek megfelelnek az emberi száj érzékeny pontjainak. Akárcsak az igazi páciensek, mozgatja a nyelvét, nyáladzik és hangfelismerõ és hangszintetizátor berendezése révén válaszol a fogorvos kérdéseire.

Ha fájdalmat érez, Hanako felnyög: "Ez fáj!", vagy éppen hirtelen elrántja a fejét, a szemét forgatja, figyelmeztetés nélkül becsukja a száját, sõt hirtelen hátraveti a karját - megannyi olyan mozdulatot tesz, amely önmaga és a jövendõ fogorvos számára is veszélyes. "Ha fájdalmat érez, kérem emelje fel a balkezét" - mondja neki ilyenkor a fogorvosgyakornok.

Ha a kezelés túl sokáig tart, Hanako elfárad és nehezére esik számára, hogy tátva tartsa a száját.

"A fogorvos pályafutása során bekövetkezõ incidensek száma a statisztikák szerint az elsõ évben kétszerese annak, mint amire a következõ évben lehet számítani. Ez azt bizonyítja, hogy a fogorvosok képzése nem biztosítja akkora gyakorlat megszerzését, amekkorára a rendelõben ténylegesen szükség van" - magyarázza Maki Kotaro, a tokiói Sova egyetem professzora, a robotnõ megalkotója.

A fiatal fogorvosjelöltnek rendszerint nincs elég gyakorlata ahhoz, hogy idõben eltávolítsa a mûszereket a páciens szájából, és nem mindig tud megfelelõen kommunikálni kezelés közben a szenvedõ beteggel - vélekedik a professzor. "Ezzel a robottal a növendékek megismételhetik a gyakorlatokat, akárhányszor hibázhatnak, és így tapasztalatra tehetnek szert" - magyarázza Maki Kotaro, aki szerint Japánnak ki kellene használnia az ebben a technológiában elért eredményeit.

"A repülõgépek pilótái éveken át gyakorlatoznak olyan repülésszimulátorok segítségével, amelyek rendkívül realisztikusan érzékeltetnek különbözõ válsághelyzeteket. Miért kellene a fogorvosoknak megelégedniük élettelen próbababafejekkel a felkészülés során?" - kérdi a szakember.

Hanakót a Waseda egyetem és a Tmsuk robotikai cég segítségével tervezte meg Maki professzor: ez a harmadik, és egyben az eddigi legfejlettebb változat. Egyelõre a vizsgákon használják, mintegy 90 diák többé vagy kevésbé megfelelõ mozdulatait szenvedi el. Van néhány más kísérleti modell is, de azokat csak egy-két személy tudja használni.

"Ezzel a robottal közel érzi magát az ember a realitáshoz. A korábban használt eszközöktõl eltérõen Hanako spontán módon reagál, pontosan úgy, ahogy egy igazi páciens is tenné" - mondja Haga Sugo, az egyik fogorvosnövendék.