2024.04.23. - Béla

Tanulmány: minden tizedik kínai cukorbeteg

Kína diabéteszjárvánnyal néz szembe a növekvõ arányú elhízás és a társadalom öregedése miatt - figyelmeztet egy csütörtökön megjelent tanulmány.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A The New England Journal of Medicine (NEJM) címû orvosi folyóiratban közzétett cikk becslése szerint 92 milliónál több férfi és nõ él diabétesszel Kínában, a világ legnépesebb országában, ami azt jelenti, hogy csaknem minden tizedik felnõttet érint a betegség.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a diabétesz járványszerû mértéket ért el az átlagos felnõtt lakosság körében Kínában" - állapítja meg a jelentés, hozzátéve, hogy az esetek többsége ráadásul felfedezetlen marad.

A jelentés szerint további 148,2 millió ember számít "csaknem cukorbetegnek", õk a diabéteszt megelõzõ állapotban vannak, annak kezdeti tünetei jelentkeznek náluk. A tanulmány szerzõi úgy vélik, hogy a jelenség a világ harmadik legnagyobb gazdaságának gyors ütemû növekedésével és változásával van összefüggésben.

"A népesség öregedése, az urbanizáció, az étkezési szokások megváltozása, a csökkenõ mértékû fizikai aktivitás, az egyre növekvõ mértékû elhízás minden bizonnyal hozzájárult a gyors növekedéshez a diabétesz elõfordulási arányában" - mutat rá a jelentés.

A kutatók a teljes népességet reprezentáló, 46 ezernél több, 20 év fölötti ember adatait elemezték. Kiderült, hogy a népesség 9,7 százaléka, mintegy 50 millió férfi és 42 millió nõ él diabétesszel. A cukorbetegséghez közeli állapotban a népesség 15,5 százaléka, 76 millió férfi és 72 millió nõ lehet Kínában.