2024.04.18. - Andrea, Ilma

Lusta felnõttekké válnak a nem sportoló gyerekek

Aki már gyermekként kihúzza magát a sportos tevékenységek alól, az valószínûleg felnõttkorában sem fog rendszeresen sportolni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Forsa német közvélemény-kutató intézet által a Techniker Krankenkasse (TK) biztosító megbízásából, ezer ember megkérdezésével készített reprezentatív felmérésbõl kiderült: a németországi felnõttek 44 százaléka vallja magát "antisportolónak". Többnyire már fiatal korban eldõl, további életünk szerves részét képezi-e majd a mozgás: aki gyermekként aktív, felnõttkorára is az marad.

A sporttevékenységek legnagyobb konkurenciája a televízió. A gyermekek egyharmada napi több mint egy, a felnõttek több mint fele pedig napi több mint két órán keresztül néz tévét.

"A tévé elõtt a gyerekek se futni, se beszélni nem tanulnak meg" - fejtette ki Norbert Klusen, a TK vezetõje. Kiemelte: folyamatosan nõ azoknak a gyerekeknek a száma, akik beszéd- és mozgásterápiás segítségre szorulnak.

Klusen elmondta: a gyerekek kevesebb mint fele jár gyalog vagy kerékpárral iskolába, és az iskolások csaknem hetven százaléka még egy órát sem mozog naponta. "Emellett a gyerekek egyre több idõt töltenek el a televízió, a számítógép és a játékkonzolok elõtt. A szemünk láttára cseperedik fel a televízió elõtt lazsáló új generáció" - tette hozzá a biztosítótársaság vezetõje.