2024.04.19. - Emma

Kapcsolat a terméketlenség és a prosztatarák között

Nagyobb lehet az agresszív prosztatarák kialakulásának kockázata a terméketlen férfiaknál - közölték amerikai kutatók hétfõn a Cancer címû szakfolyóiratban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A prosztatarák az egyik leggyakoribb ráktípus a férfiaknál, 100 ezer férfiból évente 160-at érint és 26 hal meg következtében. Folyamatos szûrésérõl vita zajlik, mert a legtöbb tumor lassan növekszik, és sohasem okoz gondot.

A mostani tanulmányban 22 ezernél több kaliforniai férfit követtek nyomon, akiket 1967 és 1998 között terméketlenként diagnosztizáltak. Az ezt követõ egy évtized alatt a férfiak 1,2 százalékánál fejlõdött ki prosztatarák, miközben ez az arány a termékeny férfiaknál 0,4 százalék volt.

A kutatók az életkort figyelembe véve azt is megnézték, hogy a lassan növekvõ, illetve az agresszív típusú tumor mennyivel gyakoribb a terméketlen férfiak között. Kiderült, hogy míg az elõbbi 1,6-szer gyakoribb, addig a prosztatarák agresszív változata 2,6-szer többször fordul elõ ebben a körben.

Thomas Walsh, a Washingtoni Egyetem munkatársa, a kutatás vezetõje úgy véli, eredményük fontos jelzés arra, hogy a terméketlen férfiaknak érdemes korábban és gyakrabban prosztatarákszûrésre menniük. A prosztatarák mûtéti- vagy sugárkezelése után a páciensek mintegy harmadánál inkontinencia és merevedési zavar jelentkezik, ezért a lassan növekvõ tumoroknál nem mindig ajánlják a beavatkozást.

Különösen fontosnak tartják ezért a szakemberek, hogy olyan markereket találjanak, amelyek jelzik a tumor agresszivitását.