2024.04.18. - Andrea, Ilma

A szomszédos csontsejtek vérrákot indíthatnak el

A vér bizonyos típusú rákjait a környezõ csontsejtekbõl küldött jelek indíthatják el, nem pedig a vérsejtek meghibásodása: e jelek megszakítása a leukémia kezelésének új megközelítését hozhatja - közölték vasárnap amerikai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

David Scadden, a Harvard Õssejt Intézet munkatársa, a Nature tudományos magazinban megjelenõ tanulmány szerzõje kutatócsoportjával megállapította, hogy a csontsejtekben létrejövõ genetikai változások olyan módosulásokat okozhatnak egereknél, amelyek a leukémia egyik akut formájához vezethetnek. A vérsejtek a csontvelõben található vérképzõ õssejtekbõl alakulnak ki.

A tanulmányban a kísérleti egerek csontsejtjeiben módosítottak egy gént, melynek jele Dicer1. Kiderült, hogy a változás hatására a vérsejtek is károsodtak. "A vérük lassacskán úgy nézett ki, mint a mielodiszpláziának nevezett, kevéssé ismert emberi betegség esetében. Ennek szövõdményeként leukémia alakulhat ki, ami megtörtént a kísérleti állatok egy részénél is" - mondta el Scadden.

Közlése szerint mindez azért fontos, mert rámutat, hogy az egyes szövetek környezete legalább olyan jelentõs szerepet játszhat az abnormalitások kialakulásában, mint maga az elsõdleges szövet, ebben az esetben a vér.

Az eredmények megmagyarázhatják egyes ráktípusok kialakulását, olyanokét, amelyek külsõ sejtekbõl indulnak el. Ilyen esetekben új terápiás megközelítést jelenthet, ha a környezõ sejtek és a rákos sejtek közti kommunikációt megszakítják.