2024.03.29. - Auguszta

Erélyesebb koleszterincsökkentéssel sok életet lehetne menteni

A koszorúér-betegség szempontjából nagy kockázatú betegeknek csak a fele kap koleszterincsökkentõ készítményt, pedig ezzel a gyógyszeres kezeléssel sok esetleg halálos szívrohamot lehetne elkerülni. Német kutatók vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal közölte.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szív- és érrendszeri betegségek különbözõ kockázati tényezõk következtében alakulnak ki. A rizikó faktorok között az elsõ tényezõ a vérzsírok kóros szintje. Mivel a "rossz" LDL koleszterin szintje a vérben gyógyszerek megfelelõ adására csökken, ez a veszély ma már jól befolyásolható.

A gyakorló orvosok munkájának könnyítésére az orvostudomány minden területén a szakértõ tudományos bizottságok kezelési irányelveket dolgoznak ki, melyek követése várhatóan a legjobb eredménnyel jár. Herbert Schunkert és munkatársai azt nézték meg, hogy a német háziorvosok mennyire veszik figyelembe a páciensek szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát és milyen mértékben írják fel a legjobb koleszterincsökkentõ gyógyszereket a nemzetközi irányelvek szerint.

A német egészségbiztosító adataiból 25 250 beteg adatait dolgozták fel. Értékelték, hogy a háziorvos páciensének kockázati tényezõit megfelelõen figyelembe vette-e, hogy a legjobb kezelést alkalmazza-e.

A családorvosok a férfiak szív- és érbetegség rizikóját 55 százalékban vették figyelembe, a nõk még rosszabbul jártak: itt a doktor csak 49 százaléknak igyekezett megadni az optimális gyógyszeres segítséget. Ha a beteg kórelõzményében szerepelt szívroham vagy cukorbetegség, az orvosok gyakrabban írták fel receptre a koleszterincsökkentõt.

A kutatók számításai szerint ennek a gyógyszercsoportnak a megfelelõ alkalmazásával egy évtized alatt ezer orvoshoz forduló beteg esetén 50-80 ember halálát lehetne megelõzni, mely szívroham, szélütés vagy hirtelen szívhalál következménye.

Kiemelik, hogy a nõk szívbetegségének kockázatát mind az orvosok, mind az egész társadalom sokkalta kisebbnek tartja, mint a férfiakét, pedig minden második nõ ugyanúgy szív- és érrendszeri betegség következtében fejezi be életét, mint az erõsebb nem tagjai.

A német kutatók tanulmánya az Európai Szívgyógyász Társaság tudományos folyóiratában jelent meg: a szerzõk szerint a leírt gond az Európai Unió minden tagországában azonos módon érvényesül.