2024.04.20. - Tivadar

Kísérleti vérteszt a mellrák szûrésére

Az elpusztult vagy haldokló sejtek DNS-ének azonosításán alapul amerikai kutatók kísérleti tesztje, melynek segítségével majdan vérvizsgálattal lehet majd megállapítani az emlõrákot.

A Molecular Cancer Research címû szakfolyóiratban kedden megjelent tanulmány szerint egy kaliforniai magáncég kutatói kísérleti tesztjükkel a mellrákos esetek 70 százalékát azonosították, míg 100 százalékos pontossággal állapították meg, ha nem volt tumorja a páciensnek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mint Howard Urnovitz, a fejlesztõ Chronix Biomedical vállalat igazgatója elmondta, a teszt az elpusztult vagy haldokló sejtek DNS-mintázatát képes felismerni. A kutatócsoport 26 emlõtumoros pácienstõl és 67 egészséges nõtõl származó teljes genom elemzését végezte el. Olyan anyagot kerestek a vérben, melyek a tumor miatti sejthalálozásra utalnak, ilyenkor ugyanis egyes gének túlmûködése tapasztalható.

A keresés azonban nem egyszerû, hiszen - amint Urnovitz elmondta - a vérben a teljes genetikai állomány megtalálható, az emberi testben pedig naponta több milliárd sejt pusztul el. A kutatók azonban úgy vélik, sikerült megtalálniuk azokat a jellemzõket, melyek a mellrák azonosításához szükségesek.

A teszt még távol van attól, hogy forgalomba hozható termék legyen belõle, ám a szakemberek szerint egy ilyen laboratóriumi vérteszt egykor alkalmas lehet a mellrák mostaninál gyorsabb, olcsóbb és kevesebb kockázattal járó szûrésére.