2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Nem nõ a halálozás kockázata a vesedonoroknál

Az egészséges amerikai vesedonoroknál nem nõtt meg a halálozás kockázata - ezt állapította meg egy nagyszabású tanulmány, amelyet amerikai kutatók publikáltak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók több mint 80 ezer élõ amerikai vesedonor egészségét kísérték figyelemmel az operációt követõ 12 évben 1994. április 1-tõl. A donorok általában valamelyik rokonuknak adományozták egyik veséjüket.

A vesedonorok kórtörténetét egy olyan referenciacsoporttal vetették össze, amelyben 9 ezer nem-donor szerepelt, akik a kormány egy egészségügyi felmérésében vettek részt.

"A mûtét miatti halálozás nem nõtt a 15 éves periódus (1994-2009) alatt, a mûtéti technikákban és a donorválasztásban lezajlott változások ellenére sem" - jelentette ki Dorry Segev, a baltimore-i Johns Hopkins Orvosegyetem kutatója, aki kollégáival az Amerikai Orvosszövetség folyóiratában jelentette meg a tanulmányt.

A kedden közzétett jelentés szerint a veseátültetést követõ 90 napban hajszálnyival nagyobb volt a halálozás kockázata a donorok számára: ez alatt az idõszak alatt 25 donor hunyt el. Azt követõen azonban vagy egy szinten volt a nem-donorokéval, vagy éppenséggel alacsonyabb lett a halálozás aránya.

Az operációt követõ egy éven belül a férfi donorok körében statisztikailag magasabb halálozási arányt mutattak ki a kutatók. Egyúttal az is kiderült, hogy az afroamerikaiak és a spanyolajkúak körében szintén nagyobb arányúnak mutatkozott a halálozás, mint a fehéreknél.

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 80 ezer amerikai vár vesetranszplantációra. Az évente végrehajtott 17 ezer átültetéshez több mint 6000 esetben élõ donor adja az életfontosságú szervet.

Mint Segev a tanulmányban hangsúlyozta: "A transzplantációs közösségre hárul, hogy megmutassa, ezeket az életeket nem a donorok életének kockáztatásával mentik meg".

"Megmutattuk, hogy a vesedonáció biztonságos, és hosszú távon nem növeli jelentõsen a halálozást" - szögezte le a tudós.