2024.04.16. - Csongor

Nem folyamatosan, hanem ugrásokkal halmozódik a nikotin

A nikotin inkább lépcsõzetesen halmozódik a dohányosok agyában, mint szippantásonként folyamatosan - állítják amerikai kutatók hétfõn megjelent tanulmányukban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) online kiadásában megjelent tanulmány szerint a nikotin felhalmozódása az agyban több percen át, ugrásokkal zajlik.

Jed E. Rose, a Duke Egyetem kutatója elmondta, hogy minden egyes szippantás után mintegy hét másodperccel jelentkezik a nikotin koncentrációjának hirtelen megemelkedése az agyban. Rose agyi képalkotó berendezéssel követte a nikotinszint változását 13 rendszeresen, valamint 10 alkalmilag dohányzó, nem függõ embernél. A maximális agyi nikotinszintet 3-5 perc elteltével mérték az embereknél. Ez a koncentráció a függõ dohányosoknál lassabban halmozódott fel, mint az alkalmi cigarettásoknál. Rose úgy véli, a nikotin lassabb agyi felhalmozódása annak eredménye, hogy a függõk esetében tovább tartózkodik a dohányfüst a tüdõben.

A kutatást a Philip Morris dohányvállalat támogatta, ám a kutatók szerint a cég nem befolyásolta semmilyen formában vizsgálataikat.