Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A kutatók harminc embernél tesztelték, hogy felismerik-e a zsírsavakat tartalmazó oldatokat, és megállapították, hogy noha különbözõ oldatkoncentrációra volt szükségük hozzá, mégis minden önkéntes képes volt az "íz" meghatározására.
Ezt követõen kidolgoztak egy tesztet, amellyel azt tudták mérni, mennyire érzékenyek erre az ízre az emberek. Ötven ember vizsgálata alapján kiderült, hogy a zsír észlelésének képessége arányos volt a testsúllyal. Mint Keast elmondta, azok, akik már kisebb koncentrációban észlelték a zsírsavakat, kevesebb zsírt fogyasztottak és testtömegindexük is kisebb volt.
A kutatók úgy vélik, a zsír íze egy idõ után jelzés lehet az ember számára, hogy eleget evett. Ha azonban valaki kevéssé érzékeny erre, szervezete nem kap idõben visszajelzést, és többet eszik a kelleténél. Miután a zsíros ételek könnyebben elérhetõk lettek a modern társadalmakban és az emberek többet esznek belõlük, mint régen, a kutatók szerint lehetséges, hogy kisebb-nagyobb mértékben érzéketlenek lettek erre az ízre.
A British Journal of Nutrition címû szakfolyóiratban közzétett tanulmányban nem minõsítik a szerzõk egyértelmûen alapíznek a zsírt, ám Keats szerint a bizonyítékok erõsek és szaporodnak. Ahhoz, hogy a zsír megkaphassa az alapíz minõsítést, meg kell találni a nyelven lévõ ízlelõbimbókon az érzékelésére alkalmas receptorokat.