2024.04.25. - Márk

A veleszületett szívhibák kockázata folsavval csökkenthetõ

A terhesség korai szakában megkezdett folsavbevitel csökkentette a veleszületett szívbetegségek kockázatát. Holland kutatók, közegészségügyi jelentõségû vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal közölte.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Noha szív fejlõdési rendellenességeinek egy része ugyan a késõbbiekben mûtéti úton igen jó eredménnyel kezelhetõ, mégis komoly kockázatot jelent a keringés hibája.

Holland kutatók Ingrid M. van Beybum vezetésével gyûjtötték egy évtizeden át az EUROCAT tanulmány anyagát az ország északi részében. Minden újszülöttet nyilvántartásba vettek, és kiemelték azokat, akik valamilyen szívfejlõdési rendellenességgel születtek. A vizsgálatból kizárták a genetikai rendellenességeket.

Hollandiában a nyilvántartások tanúsága szerint veleszületett szívhiba minden ezer szülésbõl 8-9 esetben fordul elõ. Ha az ilyen eseteknek akár csak egy része megelõzhetõ lenne, az óriási könnyebbséget jelentene nemcsak a gyermekeknek és családjuknak, hanem az egész társadalomnak is.

A holland munkacsoport megemlíti a múlt század kilencvenes éveiben megjelent magyar tanulmányt, mely igazolta hogy folsavat is tartalmazó magzatvédõ vitamin szedésével bizonyos gerincfejlõdési rendellensségeket sikerült megelõzni. A holland média 1995-ben kampányt indított, és a terhes nõk csaknem 80 százalékát tájékoztatták errõl a lehetõségrõl.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ennek ellenére a gyermeket tervezõk nõknek csak 50 százaléka szedte a javasolt idõszakban - a tervezett terhesség elõtti egy hónaptól a további nyolc hónapig - a folsavkészítményt. A most ismertetett vizsgálat eredményei viszont igazolták, hogy a szívfejlõdési rendellenességek egy része ezzel a kezeléssel megelõzhetõ.

Az ajánlott hetekben folsavat szedõ nõk újszülötteinek 20 százalékkal kisebb volt az esélye a veleszületett szívrendelleneségre.