2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Beszédes szemek

Német, ausztrál és amerikai kutatóknak részben sikerült a szem pontos megfigyelése alapján olvasniuk a gondolatokban. A tudósok a pupilla reflexszerû változásából meg tudták jósolni, hoz-e döntést a kísérleti személy, és adott esetben azt is, hogy milyet.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A pupilla tágulása árulkodik a döntés meghozataláról - magyarázta a németországi marburgi Philipps Egyetem neurofizikusa, Wolfgang Einhäuser-Treyer a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása szerint (www.sueddeutsche .de). A pupillareflex révén az agyi folyamatok hasonló pontossággal megjövendölhetõek, mint a jóval bonyolultabb, agyról képet alkotó magspintomográfia segítségével.

A kutatók egy kísérletsorozatban pontosan meg tudták mondani, mikor fog például egy kapcsolót megnyomni a kísérleti személy. A szemreflex egyértelmûen jelezte azt is, hogy egy számsor melyik tagját választotta az illetõ. Itt ugyanis akkor volt feltûnõ a pupilla reakciója, amikor a személy egy bizonyos számra szegezte tekintetét.

Az idegkutatók a pupillareflexet a noradrenalin hormon elválasztására vezetik vissza. A noradrenalin összefügg az agyban zajló döntési folyamatokkal és az emlékezéssel. A kutatás eredményei a Frontiers in Human Neuroscience címû szaklapban láttak napvilágot.