2024.04.16. - Csongor

A számítógépes receptírás elõnyei

A gyógyszertárba küldött recept számítógépes formája hatszorta pontosabb, biztonságosabb, mint az eredeti, kézzel írott változat. A módszer amerikai elterjedésének elõnyeit és nehézségeit áttekintõ tanulmányt a Journal of Internal Medicine legújabb száma közölte.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az egészségügyi hivatalok és a biztosítók az elektronikus rendszerek megjelenése óta igyekeznek a doktorokat rávenni, hogy a receptek mielõbb mind e-receptek legyenek, vagyis elektronikus úton készüljenek el az orvosi rendelõben.

Az amerikai hatóságok meglepetésére ez a folyamat igen lassú: öt éve még csak az orvosok 18 százaléka élt ezzel a lehetõséggel és az így dolgozó doktorok aránya nehezen növekszik. Az új technika átvételének nehézségei az árnál kezdõdnek. Elvileg a receptírásra alkalmas elektronikai szerkezet ára ma már esetleg csak 500 dollár
(100 000 forint), de a korszerûbb variációk ára ennek az ötszöröse is lehet.

Rainu Kaushal és munkatársai megvizsgálták, hogy milyen elõnyei vannak ennek az új rendszernek. New York államban 15 orvosi rendelõ gyógyszerforgalmát követték. Az ott dolgozó doktorok fele már áttért az elektronikus receptírásra, a másik, 15 orvos megmaradt a klasszikus, kézzel írott receptnél.

A kutatók a vizsgálat kezdetén 3684 kézzel írt receptet, majd egy év múlva 3848 részben hagyományos módon, részben már elektronikusan létrehozott gyógyszerjavaslatot tekintettek át. Egyéves gyakorlat után a korszerû technikával dolgozó orvosok hibás receptjeinek elõfordulása a kiinduláskor észlelt 42,5 százalékról 6,8 százalékra csökkent.

A gyógyszerjavaslatot kézzel író doktorok receptjeiben elõször 37,3 százalék volt valamilyen módon hibás, egy évvel késõbb ez az arány 38,4 százalék volt. Ez azt bizonyítja, hogy az elektronikus eljárás bevezetése után a téves receptek okozta veszélyek, károsodások nagy mértékben csökkennek.

Ez óriási közegészségügyi elõny. Az egyik amerikai munkacsoport becslése szerint az Egyesült Államok területén 2006-ban másfélmilliárd ember károsodott valamilyen módon és mértékben gyógyszerelési hiba következtében. Azt is kiszámolták, hogy emiatt a kezelés többletköltsége 3,5 milliárd dollárt tett ki.