2024.04.25. - Márk

Genetikai teszt segíthet eldönteni, hogy milyen diétát kövessünk

Az Amerikai Szív Társaság éves találkozóján ismertették azt a tanulmányt, amelyben genetikai teszttel állapították meg, hogy a túlsúlyos résztvevõket melyik diéta segíti a leginkább a fogyásban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A 140 túlsúlyos vagy elhízott nõ részvételével végzett vizsgálatból kiderült, hogy többet fogyhat valaki, ha a számára leginkább megfelelõ diétát választja, nem pedig az éppen divatosat.

Egy massachusettsi székhelyû géndiagnosztikai cég 149 dollárért (mintegy 29 ezer forintért) kapható tesztje három, az anyagcserét befolyásoló gén mutációját mutatja ki: az FABP2, a PPARG és az ADRB2 jelû génekét. A cég munkatársai szerint az amerikaiak 39 százaléka tartozik abba a genotípusba, amelynél az alacsony zsírtartalmú diéta hatékonyabb; 45 százalékuk a szénhidrátokban szegény diétára reagál jobban, a legkevésbé szerencsés 16 százaléknál viszont olyan génváltozatok vannak jelen, amelyek miatt kénytelenek alacsonyan tartani a zsírok és a szénhidrátok mennyiségét étrendjükben, ha nem akarnak hízni vagy éppenséggel fogyni kívánnak.

A 140 önkéntes nõ közül véletlenszerûen választották ki, hogy melyik diétát kövessék: az alacsony szénhidráttartalmú Atkins, a szinte semmi zsírt nem engedélyezõ Ornish, a kevés zsírt megengedõ LEARN vagy a kiegyensúlyozottabb Zone diétát. Mintegy száz nõnél a DNS-tesztet is elvégezték.

Egy év elteltével azok a nõk, akik a genetikai típusuknak leginkább megfelelõ diétát alkalmazták, testtömegük 5,3 százalékával lettek karcsúbbak, míg azok, akiknél nem egyezett a típus a diétával, csak 2,3 százalékot fogytak - közölte Christopher Gardner kutatásvezetõ, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa.

Az egyik vizsgált gén a zsír bélbõl való felszívódását befolyásolja. Azoknál az embereknél, akik ennek a génnek egy adott változatát hordozzák, több zsír szívódik fel az ételbõl, ezért a fogyáshoz nekik érdemes kerülniük a nagyobb zsírtartalmú ételeket. Egy másik gén a szervezetnek az inzulintermeléshez köthetõ válaszát szabályozza. A szénhidrátok, például a cukor és a fehérliszt az adott génváltozattal élõ emberek szervezetét arra ösztönzik, hogy többet tároljanak zsír formájában az így bevitt energiából. Az emberek 10-16 százaléka mindkét génváltozatot hordozza, ezért figyelnie kell a szénhidrát- és a zsírbevitelre is.