Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Egy massachusettsi székhelyû géndiagnosztikai cég 149 dollárért (mintegy 29 ezer forintért) kapható tesztje három, az anyagcserét befolyásoló gén mutációját mutatja ki: az FABP2, a PPARG és az ADRB2 jelû génekét. A cég munkatársai szerint az amerikaiak 39 százaléka tartozik abba a genotípusba, amelynél az alacsony zsírtartalmú diéta hatékonyabb; 45 százalékuk a szénhidrátokban szegény diétára reagál jobban, a legkevésbé szerencsés 16 százaléknál viszont olyan génváltozatok vannak jelen, amelyek miatt kénytelenek alacsonyan tartani a zsírok és a szénhidrátok mennyiségét étrendjükben, ha nem akarnak hízni vagy éppenséggel fogyni kívánnak.
A 140 önkéntes nõ közül véletlenszerûen választották ki, hogy melyik diétát kövessék: az alacsony szénhidráttartalmú Atkins, a szinte semmi zsírt nem engedélyezõ Ornish, a kevés zsírt megengedõ LEARN vagy a kiegyensúlyozottabb Zone diétát. Mintegy száz nõnél a DNS-tesztet is elvégezték.
Egy év elteltével azok a nõk, akik a genetikai típusuknak leginkább megfelelõ diétát alkalmazták, testtömegük 5,3 százalékával lettek karcsúbbak, míg azok, akiknél nem egyezett a típus a diétával, csak 2,3 százalékot fogytak - közölte Christopher Gardner kutatásvezetõ, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa.
Az egyik vizsgált gén a zsír bélbõl való felszívódását befolyásolja. Azoknál az embereknél, akik ennek a génnek egy adott változatát hordozzák, több zsír szívódik fel az ételbõl, ezért a fogyáshoz nekik érdemes kerülniük a nagyobb zsírtartalmú ételeket. Egy másik gén a szervezetnek az inzulintermeléshez köthetõ válaszát szabályozza. A szénhidrátok, például a cukor és a fehérliszt az adott génváltozattal élõ emberek szervezetét arra ösztönzik, hogy többet tároljanak zsír formájában az így bevitt energiából. Az emberek 10-16 százaléka mindkét génváltozatot hordozza, ezért figyelnie kell a szénhidrát- és a zsírbevitelre is.