2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Amerikai tanulmány a haldokló gyerekek kezelésérõl

A haldokló gyerekek kezelésének etikai kérdéseit feszegeti egy amerikai tanulmány, amely hétfõn jelent meg az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine címû szakfolyóiratban.

A szerzõk 141 rákban elhunyt gyerek szüleivel készítettek interjút. A kis pácienseket Boston és Minnesota három kórházában kezelték.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A megkérdezett szülõk 13 százaléka mondta el, hogy fontolgatta a kérést, vessenek véget gyereke szenvedésének, ezzel életének, kilenc százalékuk pedig elismerte, hogy ezt a gondozókkal is megvitatta. Öt gyerek szülei vallották be a felmérést végzõ kutatóknak, hogy nyíltan kérték az eutanáziát a haldokló számára, három gyerek szülei szerint pedig morfium segítségével meg is valósult a kért kegyes halál.

A kutatást vezetõ Joanne Wolfe, aki fájdalomcsillapításra szakosodott orvosként a Dana-Farber Rákintézet és a Bostoni Gyermekkórház munkatársa, kételkedik abban, hogy az orvosok valóban közremûködtek a kegyes halál kivitelezésében. Valószínûbbnek tartja, hogy az orvosok a gyerekek fájdalmainak növekedése miatt emelték a morfiumadagot, hogy enyhítsék a szenvedésüket. Wolfe úgy véli, a gyerekek eztán bekövetkezett halála miatt gondolhatták a szülõk, hogy az orvos eutanáziát alkalmazott.

A vezetõ amerikai orvoscsoportok - például az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Orvosi Szövetség - ellenzik a kegyes halált, de álláspontjuk szerint a haldokló pácienseknél az életmentõ beavatkozások mellõzése etikus lehet.