2024.03.29. - Auguszta

Genetikai teszt segítheti a rákkezelést

Hatra sikerült leszûkítenie egy nemzetközi kutatócsoportnak azoknak a géneknek a számát, amelyek hatással vannak arra, hogy a mellrákos pácienseknél mûködik-e egy kemoterápiás szer.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A The Lancet Oncology címû orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerzõi igazolták, hogy a paclitaxel nevû szer hatékonysága megjósolható ezeknek a géneknek a tesztelésével.

A kutatók 829 "gyanúba fogott" gént vizsgáltak meg egyenként, hogy megállapítsák, melyek hiánya vagy hibája akadályozhatja meg a szer mûködését. Laboratóriumi kísérletekben egyenként távolították el a géneket a rákos sejtekbõl, hogy lássák ennek következményét. Végül hat gén maradt, amely hiánya vagy mûködésképtelensége miatt a paclitaxel nem pusztította el a mellrákos sejteket.

Becslések szerint az emlõtumoros nõk 15 százalékának írnak elõ jelenleg paclitaxel kezelést. Mintegy felük elhagyható lenne, ha elõre tudnák az orvosok, hogy a szer nem lesz hatékony az adott páciensnél. Az ehhez hasonló technikák a késõbbiekben lehetõvé tehetik a gyógyszerek személyre szabását még a kezelés megkezdése elõtt.