2024.04.20. - Tivadar

A sószegény diéta károsan hat a szívre?

A sószegény diéta károsan hat a szívre?
Egy újabb kutatás eredményei szerint a sószegény diéta rosszabb hatással is lehet a szívre, mintha többet fogyasztanánk.

A Journal of General Internal Medicine online számában megjelent cikk nem erõsíti meg az állítást, hogy az alacsony sótartalmú diéta önmagában rossz hatással van a szívre, viszont azok, akik a legkevesebb sót fogyasztják, a legnagyobb arányban szenvednek szívbetegségekben. Tehát nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy az alacsony sótartalmú diéta ártalmatlan.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Cohen és munkatársai mintegy 8 700 amerikai állampolgár bevonásával készült állami egészségügyi felmérés adatait dolgozták fel. Mindegyik résztvevõ elmúlt 30 éves, és nem tartottak speciális sószegény diétát. A kutatók ezután megvizsgálták, mi történt az önkéntesekkel 2000-ig. Miután kizárták az egyéb rizikófaktorokat, felfedezték, hogy a résztvevõk legkevesebb sót fogyasztó negyedrészénél 80 százalékkal nagyobb a valószínûsége a szívebetgségeknek.

Cohen nem cáfolja, hogy a só rossz hatással lehet néhány ember szervezetére. Eddig a szívbetegség megelõzésére a sófogyasztás csökkentését javaslók azzal érveltek, hogy a magasabb nátriumfogyasztás összefüggésben van a magas vérnyomással. Sok tanulmány foglalkozott ezzel a kapcsolattal, de ha alaposabban megnézzük a számokat, az átlagos vérnyomás-eltérés kapcsolata az alacsony nátriumbevitellel nem igazán jelentõs.

A kutató megkérdõjelezi, hogy érdemes-e korlátozni egészséges emberek sófogyasztását, különösen, ha az enyhébb változtatások esetleg semmilyen hatást sem váltanak ki. A tanulmányt nem arra tervezték, hogy kimutassa a közvetlen ok-okozati viszonyt a sófogyasztás és a szívbetegség miatt bekövetkezõ halálesetek között. Csak a lehetséges összefüggést keresték. Lehetséges, hogy a sófogyasztás hatással lehet más, nagyobb jelentõséggel bíró faktorokra, bár, Cohen állítása szerint ezt a lehetõséget igyekeztek megvizsgálni.

A már meglévõ betegség lehet az egyik faktor - állítja Howard Sesso, bostoni docens. Szerinte a cikk szerzõi talán nem tudták megítélni, hogy bizonyos résztvevõk miért csökkentették a sófogyasztást. Mindent egybevéve a sófogyasztás veszélyei továbbra sem egyértelmû. „A normális vérnyomású betegek továbbra is fogyaszthatnak sót, de mértékkel, szem elõtt tartva, hogy az étkezés teljes egésze számít.”