A Journal of General Internal Medicine online számában megjelent cikk nem erõsíti meg az állítást, hogy az alacsony sótartalmú diéta önmagában rossz hatással van a szívre, viszont azok, akik a legkevesebb sót fogyasztják, a legnagyobb arányban szenvednek szívbetegségekben. Tehát nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy az alacsony sótartalmú diéta ártalmatlan.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Cohen nem cáfolja, hogy a só rossz hatással lehet néhány ember szervezetére. Eddig a szívbetegség megelõzésére a sófogyasztás csökkentését javaslók azzal érveltek, hogy a magasabb nátriumfogyasztás összefüggésben van a magas vérnyomással. Sok tanulmány foglalkozott ezzel a kapcsolattal, de ha alaposabban megnézzük a számokat, az átlagos vérnyomás-eltérés kapcsolata az alacsony nátriumbevitellel nem igazán jelentõs.
A kutató megkérdõjelezi, hogy érdemes-e korlátozni egészséges emberek sófogyasztását, különösen, ha az enyhébb változtatások esetleg semmilyen hatást sem váltanak ki. A tanulmányt nem arra tervezték, hogy kimutassa a közvetlen ok-okozati viszonyt a sófogyasztás és a szívbetegség miatt bekövetkezõ halálesetek között. Csak a lehetséges összefüggést keresték. Lehetséges, hogy a sófogyasztás hatással lehet más, nagyobb jelentõséggel bíró faktorokra, bár, Cohen állítása szerint ezt a lehetõséget igyekeztek megvizsgálni.
A már meglévõ betegség lehet az egyik faktor - állítja Howard Sesso, bostoni docens. Szerinte a cikk szerzõi talán nem tudták megítélni, hogy bizonyos résztvevõk miért csökkentették a sófogyasztást. Mindent egybevéve a sófogyasztás veszélyei továbbra sem egyértelmû. „A normális vérnyomású betegek továbbra is fogyaszthatnak sót, de mértékkel, szem elõtt tartva, hogy az étkezés teljes egésze számít.”