Izraeli kutatók az amerikai vesegyógyászok idei tudományos ülésén ismertették eredményeiket, amelyek szerint ez a gyümölcslé jelentõsen javítja a mûvese kezelésre szoruló betegek állapotát is.
Az izraeli Nyugat-Galileai Kórház szakemberei Baty Kristal vezetésével 101 vesebeteget vizsgáltak.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Egy év elteltével megállapították, hogy a gránátalmalé fogyasztása kedvezõen befolyásolta a laboratóriumi leleteket, ráadásul ezek a betegek ritkábban szorultak kórházi felvételre, ritkábban kaptak fertõzést, ami az ilyen betegek számára a legnagyobb veszély.
"Azt találtuk, hogy a fertõzés miatti kórházba kerülések száma minimum 40 százalékkal csökkent... A gránátalmalé a különféle termékek körében a legmagasabb mértékben tartalmaz polifenolokat. Sokkal nagyobb mennyiségben, mint például a vörösbor" - idézte Kristal elõadását az amerikai urológiai társaság hírlevele.
Az antioxidánsok a sejteket érõ oxidatív stressz ellen lépnek fel azáltal, hogy megelõzik a töltéssel bíró, a sejteket károsító szabadgyökök elszaporodását. Utóbbiak szabályszerûen "bombázzák" a hemodialízis kezelés alatt álló vesebetegeket, amikor a dialízisgép segítségével vérüket egy mesterséges szûrõrendszeren átáramoltatják, majd visszajuttatják a beteg keringésébe. Ezért többlet antioxidáns védelem nélkül a vesebetegek rendkívül hajlamosak a gyulladásokra és más betegségekre. Étrendjük gránátalmalével való kiegészítése lehetõvé teszi a káros szabadgyökök rendszeres kisöprését szervezetükbõl természetes módon.