2020.12.02. - Melinda, Vivien

Megfelelõ életvitellel jelentõsen csökkenthetõ az agyi katasztrófák kockázata

Megfelelõ életvitellel jelentõsen csökkenthetõ az agyi katasztrófák kockázata
A szélütés minden formája, az agyvérzés, az agyinfarktus vagy az agyembólia leggyakrabban megelõzhetõ, vagy idõpontja jelentõsen késõbbre tolható.

A legfontosabb az esetleges magas vérnyomás minél korábbi kiderítése és megfelelõ kezelése. A szövetség ugyancsak hangsúlyozza az egészséges életmód fontosságát: a dohányzás és az iszákosság mellõzését, a zsírszegény étrendet, mely sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmaz, a rendszeres testmozgást és a normál testsúly tartását.
Az egészséges életmód a megelõzési irányelvek szerint az agyi katasztrófák esélyét 80 százalékkal csökkenti.

A szövetség szakértõi szerint általános szûrõvizsgálat céljából genetikai vizsgálat nem ajánlott, de javasolt lehet bizonyos esetekben, ahol a családban korán és halmozottan voltak érbetegségek. Ugyanez vonatkozik a nyaki erek vizsgálatára is: az általános népességben az ilyen beavatkozások költségei meghaladják a várható eredményt.

A tanulmány amerikai statisztikai adatokat ismertetve, felhívja a figyelmet arra, hogy az Újvilágban évente átlagosan 795 ezer agyi katasztrófa eset történik, ennek 77 százaléka elsõ alkalommal bénítja meg a beteget. A szélütés gyakran halálos, bár a végzetes esemény az utóbbi idõben lényegesen ritkább, mert ha a beteg gyorsan, speciálisan fölszerelt és kiképzett személyzettel ellátott osztályra kerül, a kezelés igen sokat segíthet.

Ennek megfelelõen a kórházba kerülõ esetek száma 1988 és 1999 között 39 százalékkal nõtt. A szövetség fölhívja a figyelmet arra, hogy a társadalom öregedése miatt ez a szám várhatóan tovább növekszik a következõ évtizedekben. Az agyi katasztrófa már most is az amerikai halálozási statisztika harmadik helyén található, és ez az orvosi ellátás mind jobb teljesítménye ellenére is valószínûleg így marad.

Az agyi katasztrófa 87 százaléka agyinfarktus: valamelyik agyi területet vérrel ellátó ér valamilyen okból elzáródik és emiatt az agyszövet súlyosan károsodik. Elõfordul, hogy ennek oka embólia: a szervezet valamelyik részében keletkezõ véralvadékból leszakadó rész akad el az agyi érben és elzárja a véráramlást. Ritkábban az egyik agyi ér fala pattan el, és agyvérzés alakul ki.