Azok a dohányosok, akik naponta legalább háromszor fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt, fekete, illetve zöld teát, azok csökkenthetik a dohányzás káros hatásait, és a tüdõrák kialakulásának esélyét - állítják a Kalifornia Egyetem kutatói.Azok a dohányosok, akik sok flavonoid tartalmú ételt fogyasztanak, csökkenthetik a tüdõrák kialakulásának esélyét. Ez különösen fontos, mert a tüdõrákos megbetegedések 90 százaléka általában a dohányzás miatt alakul ki.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A flavonoidok közül elsõsorban a katekin, a kempferol és a quercetin fogyasztása ajánlott. A katekin fõleg az eperben, valamint a fekete és zöldteában fordul elõ, a kempferol a kelbimbó és az alma hatóanyaga, a quercetin pedig a babfélékben, a hagymában és az almában található meg nagyobb mennyiségben.
A különbözõ flavonoidok gátolják az angiogenezist, azaz a tumorok érhálózatának kialakulását. A flavonoidok emellett a daganatsejtek programozott sejthalálát (apoptózis) is elõsegítik. A flavonoidok antioxidáns tulajdonságai emellett a dohányzás DNS-re káros hatásait is képesek visszafordítani, ezért a dohányosoknak különösen ajánlott a fogyasztásuk.
"Persze a legjobb megoldást a tüdõrák elkerülésére még mindig a dohányzásról való leszokás jelenti, a flavonoidok pontos hatásmechanizmusát pedig további kutatások során fogjuk feltárni" - állítják a tudósok.