Dorothy Matthews és Susan Jenks, a The Sage College kutatóinak már korábban feltûnt a Mycobacterium vaccae nevû mikroba. Az emberre ártalmatlan baktérium mindenütt megtalálható a természetben, a talajban és a talajvízben éppúgy, mint a legelõkön és a hígtrágyatározókban.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az kutatópáros kenyérdarabkákat mártott a baktériumokat tartalmazó oldatba, és húsz egérbõl tízet ezzel etetett három héten keresztül. A mindennapi étkezések után útvesztõbe rakták az egereket, ahonnét a baktériummal táplálkozók kétszer olyan gyorsan találtak ki, és sokkal bátrabban is viselkedtek, mint sima kenyérrel etetett társaik.
Háromhetes szünetet követõen megismételték a kísérletet. A korábban Mycobacteriummal etetett egerek még mindig gyorsabbak voltak a többieknél, de már nem sokkal. A mikrobák hatása tehát idõvel alábbhagyott.
Matthews és Jenks meg van gyõzõdve arról, hogy e hatás embereknél is kimutatható. Valószínû, hogy a baktériumok szerepet játszanak az emlõsök tanulásánál és félelemérzeténél. A friss levegõ tehát nem csupán oxigéntartalma révén élénkíti a szellemet, hanem a benne lévõ mikrobák is "felpörgethetik" agyunkat.